Vrhovni sud

Ukinuta presuda, ponavlja se suđenje za krijumčarenje oružja u Švedsku

Vrhovni sud Republike Srpske ukinuo je osuđujuću presudu Miletu Taniću, optuženom za međunarodno krijumčarenje oružja i lijekova u Švedsku.

Tanić je u prvostepenom postupku pred Okružnim sudom u Banjaluci bio osuđen na tri godine zatvora, jer je u sastavu kriminalnog udruženja počinio krivična djela nedozvoljene proizvodnja i promet oružja ili eksplozivnih materija i nedozvoljena trgovina.

”Sudsko vijeće uvažilo je žalbu odbrane, te je ukinulo prvostepenu presudu i postupak vratilo na ponovno suđenje Okružnom sudu u Banjaluci”, rekla je za ATV sekretar Vrhovnog suda Republike Srpske Jelena Despotović.

Radi se o slučaju koji je otkriven 2015. godine kada je u akciji ”Trzaj”, uhapšeno više osoba i zaplijenjeno oko tri kilograma eksploziva, 46 bombi, puškomitraljezi, veća količina municije, detonatorske kapisle, te razne tablete i lijekovi.

Optuženo je ukupno devet osoba, a nakon sudskog postupka na četiri godine zatvora osuđen je penzionisani policajac Milija Vlačić. Zoran Jovanović i Aleksandar Ćuković su nakon priznanja krivice osuđeni na dvije, odnosno godinu zatvora. Osuđeni su još i Miodrag Đilas, njegov sin Nebojša, te Borivoje Lakić kojima su izrečene uslovne kazne od godinu dana, osam mjeseci i pola godine, ukoliko u narednih pet godina ne počine novo krivično djelo. Dragan Vlačić je oslobođen krivice u nedostatku dokaza, dok je prvooptuženi Slađan Lonco preminuo i postupak protiv njega je obustavljen.

Protiv Tanića je vođen odvojeni postupak, jer se u vrijeme podizanja i potvrđivanja optužnice nalazio u Srbiji na izdržavanju kazne.

Grupi je na teret stavljeno da su tokom 2014. i 2015. godine nabavljali veću količinu vatrenog oružja, municije, eksploziva, kao i lijekova radi dalje distribucije i prodaje kupcima u Švedskoj. 

Pratite nas i putem Vibera

  • 20:30 Revolucija 1917

    'Revolucija 1917

  • 21:00 Еmisija: Ćirilica

    Autorska emisija Milomira Marića.

  • 23:20 Muzzik top 20

    Muzičari bez "povratne sprege" (feedbacka) ostaju dezorjentisani i demotivisani, zato se pokazala potreba za emisijom kao što je Muzzik top 20, koja se sadržajno naslanja na legendarne emisije kao što je bio Hit meseca osamdesetih godina prošloh veka, kroz koje su stasavali mladi reditelji i drugi vizuelni umetnici dok su često još kao studenti režirali svoje prve radove.

  • 00:30 Noćni program

    Noćni program