Beograd

Osumnjičeni ispričao detalje ubistva Еskobara: Pucao sam mu u glavu

  • Izvor: Kurir
  • 16.09.2024. 17:34

Stefan Zlatanović (28) koji je optužen da je 9. marta prošle godine zajedno sa Lukom Vučetićem (26) na benzinskoj pumpi u Rušnju ubio Nikšićanina Ranka Radoševića, zvanog Ranko Еskobar, priznao je pred Višim sudom u Beogradu da je počinio zločin.

"Ne mogu da vam opišem, u mojoj glavi je to bila pola java, pola sam. Luka Vučetić i ja smo imali dogovor da se sa Rankom nađemo na pumpi. Luka je prvi pucao na njega ali smo mislili da mu nije ništa i da ima pancir i ja sam tada potrčao za njim i pucao na njega. Pucao sam mu iz neposredne blizine u glavu. Imao sam osam metaka, nastavio sam da pucam, pištolj je škljocao. Da sam imao još municije, vjerovatno bih još pucao. Ne umijem da objasnim osjećaj, poslije sam povraćao, umivao se, znojio se", ispričao je u sudnici, prvi put iznoseći odbranu optuženi Stefan Zlatanović i dodao:

"Možda je postojao i drugi način, ali ja ga nisam vidio. Branili smo svoje živote. Žao mi je njegove porodice, žao mi je i moje porodice".

Karleuša dan nakon razvoda otkrila detalje: Sve traje zbog mene

Karleuša dan nakon razvoda otkrila detalje: Sve traje zbog mene

Zločin je ranije, podsjetimo, priznao i Vučetić.

Međutim, Zlatanović je odbranu počeo od perioda kada se po pozivu druga koji, kako je rekao, živi u Kanadi došao u Beograd u novembru 2022, pošto po izlasku iz zatvora u kom je bio četiri godine i tri mjeseca u rodnom Lebanu nije mogao da nađe posao roštilj majstora. Prijatelj čije ime nije želio da pominje, kako je rekao, povezao ga je sa izvjesnim muškarcima koje je znao kao Vlada i Bane i koji su ga navodno angažovali da za nekoliko stotina evra i plaćen stan prevozi automobile sa jedne na drugu lokaciju.

Poslije izvjesnog vremena, kako je naveo, prestao je rad sa automobilima i angažovali su ga da u stanu prima i predaje torbe u kojima je bilo oružje, a on je druga Luku pozvao da dođe i pomaže mu u tom poslu. 

Krajem februara, kako je tvrdio u odbrani, dali su mu novi zadatak, da prati jednog muškarca ali da mu je tek kasnije rečeno da iznesni Vlada i Bane rade za Radoševića i da je to zapravo njegov nalog.

"Poslali su mi sliku, ulicu, auto koji vozi čovjek kog su tražili da pratimo. Ne smijem javno da kažem njegovo ime, ne želim da napravim porodici i sebi još veći problem, ali sam spremam da vam ga pošaljem u pismu ili da kažem tužiocu ali da ne bude javno a vi ga pitajte da li je imao problem sa Radoševićem", naveo je optuženi i opisao da su ga pratili nekoliko dana i vidjeli da svaki dan sa ženom i djetetom ide negdje automobilom.

"Onda su mi 7. marta Vlada i Bane rekli da će jedan muškarac nešto da nam donese u stan. Donio je predmet izoliran crnom trakom, sa magnetom i daljinskim, odmah sam vidio da je eksploziv. Došli su istog dana i oni u stan i rekli nam 'slušajte, ovo ćete večeras oko tri ili četiri da staviti pod vozačevo sjedište, pazite da vas neko ne vidi i budite na 20 ili 30 metara. Ko god bude ušao u auto, nebitno da li je žena, dijete, tetka, ujka ili ujna, odmah aktivirajte. Kada sam ih pitao 'jel mi to hoćete da dignemo porodicu u vazduh', postali su drski i rekli nam 'a šta ste vi mislili'", ispričao je Zlatanović, kom je prethodno advokat po službenoj dužnosti pokušao da otkaže punomoćje, "jer se ne slaže sa njegovim konceptom odbrane".

Da li će Rim dati dozvolu Kijevu za korišćenje oružja dugog dometa? Oglasila se Meloni

Da li će Rim dati dozvolu Kijevu za korišćenje oružja dugog dometa? Oglasila se Meloni

Prema njegovim tvrdnjama Vlada i Bane, koje je opisao ali nije mogao da kaže da li su im to prava imena, poslali su "nekome" poruku a on je odgovorio da tim "pi....ama kaže da se sutra u 11 sati nacrtaju na pumpi u Rušnju".

"Rekao mi je, 'tamo se nalaziš s Rankom Crnogorcem, Еskobarom, pa njemu objasnite. Bilo vam je lijepo dok ste uzimali pare, e sad idite vidite s njim šta ćete'. Shvatili smo da smo u ozbiljnom problemu, nismo znali šta da radimo. Sutradan sam otišao s djevojkom da se nađem sa njim, bio sam uplašen. Rekao mi je, 'imate 48 sati da ga ubijete, nađite koplja, lukove i strijele, ne zanima me', bio je baš drzak. Rekao je i da će da nam pobije porodice a da će nas da ostavi da ih sahranimo pa će nas žive da dere", nastavio je izlaganje optuženi tvrdeći da su prestravljeni otišli da se nađu sa njim tog kobnog 9. marta jer su namjeravali da ga zamole da mu daju 8.000 evra koliko su imali, ali da ih ne tera da ubiju čovjeka. Međutim, kako je tvrdio, posumnjali su da on vadi pištolj i zapucali.

"Luka Vučetić i ja otišli smo na pumpu, vidjeli smo kako Ranko stoji ispred i razgovara telefonom. Luka je rekao 'vadi pištolj' i počeo je da puca na njega. Ranku nije bilo ništa, mislili smo da ima pancir jer je ušao na pumpu. Luka je viknuo 'juri ga, pobiće nas'. I tada sam pojurio  zapucao i ja. Ja jesam ispao ubica ali stvarno nisam htio nikoga da ubijem. Svako veče legnem i ujutru se probudim s mišlju da sam ubio čovjeka, kakav god da je bio. Po medijima se piše da sam plaćeni ubica, lovac na glave, a ja nemam gdje da živim. Da mogu da vratim vrijeme sve bih drugačije, proklinjem dan kada sam prošao Bubanj potok i došao u Beograd, bolje da sam ostao u Lebanu", rekao je optuženi tvrdeći da su poslije zločina pobjegli u stan i čekali da policija dođe po njih.

Amidžić: Pale dobar primjer saradnje sa republičkim i institucijama na nivou BiH

Amidžić: Pale dobar primjer saradnje sa republičkim i institucijama na nivou BiH

Naveo je i da studentkinju Azru Šabanović i njenog dečka, navijača Marija Pjanovića koji su optuženi za pomaganje u zločinu ne poznaje, piše "Kurir".

Pratite nas i putem Vibera