Казани

Оскрнављен споменик српским жртвама у Сарајеву

  • Извор: АТВ
  • 29.09.2023. 18:57

Споменик брутално убијаним Србима на Kазанима изнад Сарајева оскрнављен је натписом "Живи Цацо у нама". Цацо је надимак комаданта 10. брдске бригаде такозване Армије БиХ Мушана Топаловића, комаданта на чију су наредбу Срби довођени изнад јаме гдје су убијани ватреним и хладним оружјем, након чега су њихова тијела бацана у јаму.

Овај споменик подигнут је 2021. године, одлуком Градског вијећа Сарајева, а на највећем стратишту сарајевских Срба уписано је 17 имена, док је идентификовано 29 жртава.

Споменик је од почетка представљао додатну провокацију из Сарајева јер је почаст убијенима одата као "суграђанима" чиме су покушали да избјегну чињеницу да су на том мјесту мучки убијани Срби.

Из Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила кажу да скрнављење споменика на Kазанима, који је и сам по себи понижење за Србе, поново шаље поруке да ни побијени Срби нису добродошли у Сарајево. 

"Та плоча очигледно треба да заврши у тим јамама, као што су завршила и тијела тих убијених. Очигледно је да Срби нису добродошли у Сарајево, да истина убијеним Србима није добродошла у Сарајево, да суживот није жеља муслимана, Kристијана Шмита, али ни западних амбасада. А ми породице српских жртава, желимо само да живимо слободно и да кажемо јасно и гласно истину о нашем страдању", каже Бранимир Којић, предсједник Скупштине Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила. 

Све ово је показатељ лицемјерства политичког Сарајева. Ни данас нико од званичника из другог ентитета не помиње да су Kазани стратиште сарајевских Срба, и да су једино због припадности спрком народу и убијани. 

"Не смијемо заборавити да је Сарајево етнички чист град, у њему више нема Срба. Тако да на неки начин ова порука само илуструје шта се Србима мисли у Сарајеву и без обзира колико ми имали порука из Сарајева о заједничком животу, могућности помирења, о томе да се Срби требају да врате у Сарајево, евидентно је да се ради само о флоскулама, те да практични примјери показују да се једноставно, назовимо то сарајевска чаршија, не одриче своје ратне прошлости", истакао је Виктор Нуждић, в.д. директора Републичког центра за истраживање рата, разних злочина и тражење несталих лица.

Припадници МУП-а Kантона Сарајево обавили су увиђај, а Тужилаштво KС је дјело оквалификовало као кривично дјело "Оштећење туђе ствари".

Министар безбједности у Савјету министара Ненад Нешић затражио је од федералне полиције и тужилаштва да хитно открију и процесуирају починиоце овог гнусног злодјела. 

Пратите нас и путем Вибера