Kazani

Oskrnavljen spomenik srpskim žrtvama u Sarajevu

  • Izvor: ATV
  • 29.09.2023. 18:57

Spomenik brutalno ubijanim Srbima na Kazanima iznad Sarajeva oskrnavljen je natpisom "Živi Caco u nama". Caco je nadimak komadanta 10. brdske brigade takozvane Armije BiH Mušana Topalovića, komadanta na čiju su naredbu Srbi dovođeni iznad jame gdje su ubijani vatrenim i hladnim oružjem, nakon čega su njihova tijela bacana u jamu.

Ovaj spomenik podignut je 2021. godine, odlukom Gradskog vijeća Sarajeva, a na najvećem stratištu sarajevskih Srba upisano je 17 imena, dok je identifikovano 29 žrtava.

Spomenik je od početka predstavljao dodatnu provokaciju iz Sarajeva jer je počast ubijenima odata kao "sugrađanima" čime su pokušali da izbjegnu činjenicu da su na tom mjestu mučki ubijani Srbi.

Iz Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila kažu da skrnavljenje spomenika na Kazanima, koji je i sam po sebi poniženje za Srbe, ponovo šalje poruke da ni pobijeni Srbi nisu dobrodošli u Sarajevo. 

"Ta ploča očigledno treba da završi u tim jamama, kao što su završila i tijela tih ubijenih. Očigledno je da Srbi nisu dobrodošli u Sarajevo, da istina ubijenim Srbima nije dobrodošla u Sarajevo, da suživot nije želja muslimana, Kristijana Šmita, ali ni zapadnih ambasada. A mi porodice srpskih žrtava, želimo samo da živimo slobodno i da kažemo jasno i glasno istinu o našem stradanju", kaže Branimir Kojić, predsjednik Skupštine Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila. 

Sve ovo je pokazatelj licemjerstva političkog Sarajeva. Ni danas niko od zvaničnika iz drugog entiteta ne pominje da su Kazani stratište sarajevskih Srba, i da su jedino zbog pripadnosti sprkom narodu i ubijani. 

"Ne smijemo zaboraviti da je Sarajevo etnički čist grad, u njemu više nema Srba. Tako da na neki način ova poruka samo ilustruje šta se Srbima misli u Sarajevu i bez obzira koliko mi imali poruka iz Sarajeva o zajedničkom životu, mogućnosti pomirenja, o tome da se Srbi trebaju da vrate u Sarajevo, evidentno je da se radi samo o floskulama, te da praktični primjeri pokazuju da se jednostavno, nazovimo to sarajevska čaršija, ne odriče svoje ratne prošlosti", istakao je Viktor Nuždić, v.d. direktora Republičkog centra za istraživanje rata, raznih zločina i traženje nestalih lica.

Pripadnici MUP-a Kantona Sarajevo obavili su uviđaj, a Tužilaštvo KS je djelo okvalifikovalo kao krivično djelo "Oštećenje tuđe stvari".

Ministar bezbjednosti u Savjetu ministara Nenad Nešić zatražio je od federalne policije i tužilaštva da hitno otkriju i procesuiraju počinioce ovog gnusnog zlodjela. 

Pratite nas i putem Vibera

  • 13:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

  • 14:00 Еmisija: Ćirilica (R)

    Provokativna pitanja i još provokativniji odgovori, bujica oprečnih stavova i reči, teorije i dokazi, neotkriveno – sve nosi urednički potpis Marića koji na interesantan način sučeljava različita mišljenja i ogoljava stvarnost.

  • 16:00 Serija: Ljubavni zalogaji (12+) (R)

    Domaći sitkom ’Ljubavni zalogaji’ u režiji Milorada Milinovića uzbudljiva je avantura dva prijatelja Džonija i Šukija koji na Dorćolu otvaraju restoran ’na crno’, a koji nosi isti naziv kao i ovaj simpatični sitkom.

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

  • 17:00 Serija: Nasljednici (12+) (R)

    ''Danska serija 'Nasljednici', otvara priču o porodici poznate i ekscentrične umjetnice, Veronike, koja nakon smrti svoju djecu stavlja na veliki ispit života. Gro, Frederik i Еmil očekuju pravednu podjelu imanja, no sve što je majka imala, ostavlja vanbračoj ćerci Signe.

  • 17:50 Еmisija: Narod priča (R)

    Autorska putopisno-reportažna emisija novinarke Biljane Stokić.