Tužilaštvo protiv

Odbrana traži ukidanje pritvora Lučiću nakon ostavke

  • Извор: Fena
  • 26.12.2022. 17:36

Odbrana Miloša Lučića, osumnjičenog za više koruptivnih djela, zatražila je ukidanje pritvora nakon što je prihvaćena ostavka koju je podnio na dužnost ministra za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine.

Tužilaštvo se protivilo ukidanju pritvora, navodeći da osumnjičeni i dalje može uticati na svjedoke bez obzira što nije na ministarskoj poziciji.

Advokat Vasvija Vidović je navela da je Apelaciono vijeće u rješenju o pritvoru kao naročitu okolnost navelo da Lučić sa pozicije ministra može uticati na dokumentaciju i zaposlene u ministarstvu. Ona je rekla da je Lučić podnio ostavku i da je ona prihvaćena 12. decembra.

- S obzirom da je taj položaj ministra poslužio kao osnov za postojanje naročitih okolnosti, on je otpao... Nema više nadređeni položaj - istakla je Vidović.

"Kredibilitet ovog svjedoka je na niskom nivou"

Ona se osvrnula na svjedoka Dževada Mahmutovića (zamjenik ministra za ljudska prava i izbjeglice), koji je kazao da je osumnjičeni pokušao da utiče na dokaze.

Vidović je rekla da je priložila policijske izvještaje u vezi sa Mahmutovićem, kao i njegove medijske istupe u kojima je za Lučića navodio da ništa ne radi ni kad je na poslu ni kad je na odmoru, da mu treba tuđa njega i pomoć i slično.

- Kredibilitet ovog svjedoka je na niskom nivou - kazala je advokatica.

Ona je dodala da joj je Mahmutović, preko njene saradnice koja je došla da traži dokumente od ministarstva, poručio da može da se "slika sa članom 50" i da "nikad neće dobiti" dokumente. Vidović je napomenula da je tužiteljica bila korektna i da je sačinila službenu zabilješku. Ona je rekla da pritvor nije obavezan po zakonu i da kućni pritvor ne znači puštanje osumnjičenog na slobodu.

Tužiteljka Elvira Stanojlović protivila se ukidanju pritvora osumnjičenom, napomenuvši da je sud utvrdio da bi on mogao ometati tok postupka uticajem na svjedoke i saosumnjičene u ovoj složenoj istrazi.

"To što nije ministar nije nova okolnost"

Prema njenim riječima, to što Lučić više nije ministar nije nova okolnost koja bi mogla uticati na ukidanje pritvora.

- Time što nije ministar nije otklonjena opasnost... Imao je vrlo bliske saradnike preko kojih može posredno uticati - istakla je Stanojlović.

Ona je dodala da je iskaz Mahmutovića potkrijepljen drugim dokazima, a da njegovi medijski istupi nisu relevantni za postupak.

Tužiteljka je kazala da je do sada saslušano pet svjedoka i da se istaga nastavlja.

Тагови:
  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Тет а тет са Татјаном Трнинић (Р)

    Врата састанака у четири ока отварамо само због вас!

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    ''''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)