Бор

Нови трагови у истрази случаја Данке Илић очекују се за седам дана

  • Извор: Телеграф
  • 02.09.2024. 12:41

Камере које су наводно скинуте са улаза у Бору у којем живи породица нестале Данке Илић се тренутно вјештаче у Београду. Ради се о 3 камере из Бора, као и двије камере из Бањског поља у којем је д‌јевојчица нестала.

Подизање оптужнице

Вјештачење би требало да буде готово за седмицу дана, а сви се питају да ли се на тим снимцима крије истина о Данки и шта уопште значи то вјештачење, обзиром да је рок за подизање оптужнице против Дејана Драгијевића и Срђана Јанковић, осумњичених за њено убиство, 26. септембар.

- Не мора да значи да је ријеч о нечем новом, али једноставно јавност није била упућена у то. Могуће да имају неки доказ, могуће да имају све вријеме, али су сада одлучили да са тим изађу у медије. Ово су све предистражне радње које могу да се наставе и када се подигне оптужница, односно да се настави са прикупљањем доказа. Валидност доказа оцјењује суд. Слободна оцјена доказа као једно од начела, даје могућност суду да одлучује на основу свог слободног увјерења, али тако да то увјерење мора произаћи из савјесне и брижљиве оцјене доказа и резултата цјелокупног поступка. Иначе, рок за подизање оптужнице против осумњичених се ближи, али ја искрено не вјерујем да ће их пустити напоље, већ да ће им продужити притвор - рекао је форензичар Часлав Ристић за Telegraf.rs.

Четири мјесеца истраге

Подсјетимо, случај нестанка двогодишње Данке Илић већ четири мјесеца је у фази истраге, а оптужнице за убиство још нема ни у најави. Максималан период који осумњичени Дејан Драгијевић и Срђан Јанковић могу да проведу у притвору чекајући оптужницу је шест мјесеци. Дакле, уколико оптужница не буде подигнута до 26. септембра, њих двојица ће бити пуштени на слободу.

Случај убиства Данке Илић пријети да постане један од оних који никада нису ријешени. Због тога што је од хапшења осумњичених прошло више од четири мјесеца а, према до сада познатим информацијама, и даље нема конкретних доказа, почеле су поново да круже гласине да је дијете живо и да је у иностранству.

На два кључна питања нема одговора, гд‌је се налази тијело д‌јетета и како на мјесту злочина нису пронађени д‌јевојчицини ДНК трагови?

Бројне анализе

До сада је анализирано више од 500 трагова пронађених на различитим предметима, укључујући аутомобил, панталоне, сјекиру, ножеве, моторну тестеру и тепих, а већи дио ствари изнесен је из куће породице Драгијевић. Ни на једном предмету нису пронађени ДНК трагови д‌јевојчице. Такођер, капљица крви откривена у аутомобилу, која је могла да буде крунски доказ, није Данкина. Крв пронађена у службеном аутомобилу, као и она уочена на панталонама Драгијевића, наводно припадају њему.

Двојица осумњичених најприје су у полицији признали злочин и дали детаљне исказе о томе шта се догодило, али још није утврђено да ли су говорили истину. Пред тужиоцем је Драгијевић признао д‌јело, али је испричао да је он премјештао тијело, што је било у супротности са оним што су испричали у полицији. Међутим, затражио је да буде допунски саслушан од стране Вишег јавног тужилаштва у Зајечару, те је на саслушање доведен 11. јула и тада је негирао да је учествовао у убиству д‌јевојчице.

Негирао кривицу

Тако се његов исказ поклопио са исказом другог осумњиченог, Срђана Јанковића, који се најприје бранио ћутањем, а потом одлучио да жели да буде саслушан и у потпуности је негирао кривицу.

Иако је признање дато у тужилаштву валидан доказ, оно не може да буде и једини доказ. Међутим, након што је Драгијевић "промијенио плочу", ни исказа више нема. Притом, недостатак доказа може да доведе до потпуног обустављања кривичног поступка.

Тужилаштво оптужницу може да подигне, али је потребно да је потврди суд. Уколико пред суд пристигне оптужница без доказа, она може да буде оборена. Уколико би Виши суд одбио оптужницу, а Апелациони суд потврдио ту првостепену одлуку, Драгијевићу и Јанковићу не би могло да се суди чак ни ако накнадно буду прикупљени докази против њих.

Све то води до чињенице да тужилаштво има двије опције - да подигне оптужницу или да, по истеку шест мјесеци, осумњичене пусти из притвора и настави да прикупља доказе, с обзиром на то да, након пуштања осумњичених на слободу, не постоји законски рок у којем истрага мора да буде завршена, с тим што суђење мора да почне у разумном року, како не би дошло до застаријевања случаја.

И даље остаје мистерија како на основу признања осумњичених није пронађен ниједан доказ. Таква ситуација указује на могућност да су осумњичени дали у потпуности лажно признање или да су барем неки дијелови признања, који би могли да буду кључни, били неистинити.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Кето кухињица

    ''Кето кухињица

  • 14:15 Серија: Ко те шиша (Р)

    ''Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.