Марихуана

Нова синтетичка дрога стигла у Хрватску, изазвала страх и у Српској

  • Извор: Српскаинфо
  • 12.05.2024. 11:25

Синтетичка марихуана, односно “К2” "лажна трава", "Јукатан фајер", "Мун рукс", "Галакси" када је стигла до Хрватске, тако је изазвала страх и у Републици Српској. Ипак, за сада нису познати случајеви конзумирања у нашим крајевима.

У Хрватској је недавно ухваћен дилер (19) код којег је пронађена ова супстанца, а Америка је још 2018. године упозоравала да због ове дроге грађанима крваре очи и уши. Њена појава у Хрватској изазвала је нелагоду у нашим крајевима, дајући знак да је близу.

Амата Анђелић, координаторку центра за одвикавање од овисности (Марјановац), прича да ли се сусретала са овисницима који су конзумирали ову дрогу.

Трамп о Бајдену: Будала

Трамп о Бајдену: Будала

- Знамо да је овисничка популација доста шкрта у одавању информација о свом начину дрогирања поготово док не стекну одређену дозу повјерења у институцију. Није искључено да је међу њима било и корисника синтетичке марихуане – рекла је она. 

Да се на црном тржишту налазе различите нелегалне супстанце то више и није новост, па се тако и синтетичка марихуана која се крије под многим псеудонимима и продаје се као “сигурна и легална” алтернатива биљних мјешавина које изазивају искуства слична онима при конзумирању марихуане (канабиса) али са пуно горим посљедицама.

Велику опасност изазива то што се ова дрога приказује у дјечијим паковањима, није намијењена за људску употребу, те је самим тим и легална.

МУП Српске на питање да ли је ова дрога заплијењена код нас није дао одговор.

Према ријечима Анђелићеве, конзументи заправо никад не знају са сигурношћу шта тачно узимају и које фаталне посљедице могу оставити на њих. Појављују се симптоми узнемирености, дрхтавице, мучнине, повраћања, немогућности ходања, епилептичних напада, различитих психотичних стања, параноје, халуцинација, губљења свијести, застоја срца, престанка дисања и у коначници и смрти.

Још један фактор који је кључан за продају је тај што се хемикалије употребљене за производњу не детектују у стандардним тестовима на дроге.

Иначе, државни и здравствени званичници Илиноиса објавили су 2018. године упозорење о новим симптомима које проузрокује ова синтетичка дрога након што је 22 особе хоспитализовано због обилног крварења из очију и ушију. Иако се синтетичка марихуана већ дуго сматра опасном, обилно крварење је нов споредни ефекат.

Докторска дисертација Едина Терзића: Од Доњег Вакуфа, преко трибина Вестфалена, па до финала Лиге шампиона

Докторска дисертација Едина Терзића: Од Доњег Вакуфа, преко трибина Вестфалена, па до финала Лиге шампиона

Конзументи су у највећем броју старији средњошколци, а са координаторком центра за борбу против овисности смо разговарали о томе који су то мотиви који младу особу наведу на тај чин.

– У времену адолесценције обитељ помало губи свој примарни утицај на одгој младе особе, а све више ту улогу преузима школа, друштво, медији. Млади људи су истраживачи пуни чежње за слободом, експериментирањима нових појава у властитом и туђем животу.

Свијест о одговорности, животним ставовима и вриједностима још није довољно развијена. Изазова који се намећу је пуно, и није једноставно одабрати прави пут. Ако томе још додамо животне стресове који неријетко постоје онда то није никакво чудо.

То могу бити породични проблеми, трауматична искустава, осјећаји различитих комплекса, потреба припадности вршњачким групама или предоминацији лидерства, генетичка предиспозиција за одређени облик овисности…

Борба у лијечењу против дроге није једноставна

Тешко је себи признати а и другима да су се ствари отеле контроли. Кад се ради о млађим особама имају осјећај да им је прерано одрасти и да имају још времена, да још нису довољно дубоко запали у проблем. Кад постану свјесни колико је проблем сложен и колико треба снаге за поновно устајање често понестане снаге.

Хумани гест суграђана, пјешице стигли на Острог како би помогли Сергеју Ступару

Хумани гест суграђана, пјешице стигли на Острог како би помогли Сергеју Ступару

Ту велику улогу могу одиграти здрави односи било унутар обитељи или пријатеља. Свакако потребна је и стручна помоћ. Нема брзих “инстант” ријешења. За рјешавање проблема уопштено треба и пропорционална дужина времена за њихово санирање, али гдје год постоји мотивација и подршка средине и адекватних институција догађа се и успјешна промјена.

-Ми из нашег искуства кроз готово 25 година рада у Центру Марјановац имамо уистину конкретне потврде на стотињак особа које су успјеле санирати своје проблеме и у ред довести своје животе, радне и обитељске односе.

За нас су они потврда да радимо праву ствар – вратити изгубљену наду, украдени осмијех, ведрину очију и на крају вјеру у живот – закључила је Анђелић.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: