Мостар

Мушкарац који је украо кип Брус Лија иде у затвор

  • 03.07.2024. 19:49

Општински суд у Мостару је крадљивца кипа филмске звијезде и кунг фу мајстора Брус Лија из средишта Мостара суд у томе граду осудио је на десет мјесеци затвора.

Суд у Мостару прихватио је нагодбу коју је постигло Тужилаштво Херцеговачко-неретванског кантона с 46-годишњим починиоцем који је од раније познат по низу других кривичних дјела.

У пресуди се наводи како је Д.П. најприје опљачкао једну трговину у којој је украо алате након чега је у Градском парку Зрињевац почетком марта одломио бронзани кип Брус Лија, те га однио и изрезао како би га продао као секундарну сировину.

Убрзо након тог чина полиција ХНК је пронашла крадљивца и ухапсила га.

Иначе је кип Брус Лија постављен у великом градском парку на иницијативу мостарског књижевника Веселина Гатала и Нине Распудића, који тренутно обавља дужност заступника у Хрватском сабору.

Аутор бронзаног кипа Бруса Лија је загребачки академски кипар Иван Фијолић, а споменик је у више наврата био мета вандала који су га неколико пута оштетили, па су га градске власти раније уклањале због санације и дораде.

Брус Лија критичари и борилачки умјетници сматрају најутицајнијим борилачким умјетником свих времена и иконом поп културе 20. вијека, који је премостио јаз између Истока и Запада, а свјетски медији су постављање његовог кипа у Мостару оцијенили значајном симболиком у процесу послијератног помирења.

(Кликс)

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 00:55 Ноћни програм

    Ноћни програм