Изнуђивали признање

Командир, инспектор и полицајци оптужени за премлаћивање малољетника

Основни суд у Зворнику потврдио је оптужницу против четворице полицајца ПС Осмаци због премлаћивања малољетног А.Ј. од кога су тражили да призна да је учествовао у провалама у куће, што је он негирао!

Оптужени су командир Полицијске станице Осмаци Дејан Марковић Деша из Зворника, полицајци Рајко Ђурић и Драган Милутиновић из Осмака, те крим инспектор Новица Поповић из Шековића.

Окружно јавно тужилаштво у Бијељини на терет им је ставило кривично дјело повреда људског достојанства злоупотребом службеног положаја или овлашћења, за које је законом запријећена новчана или казна до три године затвора.

У оптужници се наводи да су оптужени 22. августа прошле године позвали Ј.Ј. да заједно са својим малољетним сином А.Ј. дође у станицу ради обављања разговора на околности извршених провала, које су се у претходном периоду дешавале. Додаје се да су Ј.Ј. и његов син стигли у станицу, а прехтодно није евидентирано у службеним евиденцијама у којем својству је А.Ј. позван.

”Марковић је током обављања разговора, мимо правила службе, заједно са Ђурићем и Милутиновићем позвао А.Ј. у другу просторију. Без присуства законом одређених лица започели су разговор с њим изван просторије за аудио-визуално снимање. Тражили су од А.Ј. да призна да је заједно са момцима, с којима се дружи, извршио кривична дјела на шта је малољетник рекао да то није видио, нити је учествовао у извршењу”, наводи се у оптужници.

Uhapšena 4 policajca zbog napada na maloljetnika u Osmacima

Uhapšena 4 policajca zbog napada na maloljetnika u Osmacima

Додаје се да је Марковић након тога започео са неоправданом и прекомјерном употребом физичке силе.

”Малољетнику је ударио шамар, а онда је повишеним тоном запријетио да ће га, ако настави говорити да није и да неће да призна, ударати, а затим извадио службени пиштољ, одвојио спремник за муницију, те почео застрашивати А.Ј. показујући му оружје и питајући зна ли шта је то. Како А.Ј. није хтио признати што се од њега тражило, наставио му је задавати ударце у предјелу врата и рамена, изнуђујући на тај начин признање. За то вријеме А.Ј. је јаукао и молио да га пусти, након чега му је на руке ставио лисице, оборио га на под и својом ногом ударио у лијеви кук, усљед чега је А.Ј.. задобио лаке повреде”, наводи се у оптужници.

Додаје се да су Ђурић и Милутиновић, у својству полицајца, а Поповић као крим инспектор, мимо правила и без доказа, придржавали А.Ј. и онемогућавали му да изађе из просторије док га је Марковић тукао.

”Проматрали су ударце, не предузимају ни једну радњу како би то спријечили, а затим су и они злостављали А.Ј. Ђурић му је почео ломити прсте на руци, што је код малољетника изазивало болове. У циљу да наставе изнуђивати призњање Поповић и Милутиновић су га извели испред станице, ставили на задње сједиште необиљеженог полицијског возила ”форд”, те су се упутили у обилазак кућа и локалитета у Осмацима”, наводи се у оптужници.

Додаје се да је Милутиновић испитивао А.Ј. да ли је био у одређеној кући, а када би добио негативан одговор, ударио би га по руци говорећи му да лаже.

”Малољетник је од страха почео плакати, а оптужени му је говорио да зачепи и наставио га ударати по руци и нози. И Поповић га је ушуткивао да би га послије 45 минута у лошем психо-физичком стању довезли и оставили пред кућом”, пише у оптужници.


Пратите нас и путем Вибера

  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина