Iznuđivali priznanje

Komandir, inspektor i policajci optuženi za premlaćivanje maloljetnika

Osnovni sud u Zvorniku potvrdio je optužnicu protiv četvorice policajca PS Osmaci zbog premlaćivanja maloljetnog A.J. od koga su tražili da prizna da je učestvovao u provalama u kuće, što je on negirao!

Optuženi su komandir Policijske stanice Osmaci Dejan Marković Deša iz Zvornika, policajci Rajko Đurić i Dragan Milutinović iz Osmaka, te krim inspektor Novica Popović iz Šekovića.

Okružno javno tužilaštvo u Bijeljini na teret im je stavilo krivično djelo povreda ljudskog dostojanstva zloupotrebom službenog položaja ili ovlašćenja, za koje je zakonom zaprijećena novčana ili kazna do tri godine zatvora.

U optužnici se navodi da su optuženi 22. avgusta prošle godine pozvali J.J. da zajedno sa svojim maloljetnim sinom A.J. dođe u stanicu radi obavljanja razgovora na okolnosti izvršenih provala, koje su se u prethodnom periodu dešavale. Dodaje se da su J.J. i njegov sin stigli u stanicu, a prehtodno nije evidentirano u službenim evidencijama u kojem svojstvu je A.J. pozvan.

”Marković je tokom obavljanja razgovora, mimo pravila službe, zajedno sa Đurićem i Milutinovićem pozvao A.J. u drugu prostoriju. Bez prisustva zakonom određenih lica započeli su razgovor s njim izvan prostorije za audio-vizualno snimanje. Tražili su od A.J. da prizna da je zajedno sa momcima, s kojima se druži, izvršio krivična djela na šta je maloljetnik rekao da to nije vidio, niti je učestvovao u izvršenju”, navodi se u optužnici.

Uhapšena 4 policajca zbog napada na maloljetnika u Osmacima

Uhapšena 4 policajca zbog napada na maloljetnika u Osmacima

Dodaje se da je Marković nakon toga započeo sa neopravdanom i prekomjernom upotrebom fizičke sile.

”Maloljetniku je udario šamar, a onda je povišenim tonom zaprijetio da će ga, ako nastavi govoriti da nije i da neće da prizna, udarati, a zatim izvadio službeni pištolj, odvojio spremnik za municiju, te počeo zastrašivati A.J. pokazujući mu oružje i pitajući zna li šta je to. Kako A.J. nije htio priznati što se od njega tražilo, nastavio mu je zadavati udarce u predjelu vrata i ramena, iznuđujući na taj način priznanje. Za to vrijeme A.J. je jaukao i molio da ga pusti, nakon čega mu je na ruke stavio lisice, oborio ga na pod i svojom nogom udario u lijevi kuk, usljed čega je A.J.. zadobio lake povrede”, navodi se u optužnici.

Dodaje se da su Đurić i Milutinović, u svojstvu policajca, a Popović kao krim inspektor, mimo pravila i bez dokaza, pridržavali A.J. i onemogućavali mu da izađe iz prostorije dok ga je Marković tukao.

”Promatrali su udarce, ne preduzimaju ni jednu radnju kako bi to spriječili, a zatim su i oni zlostavljali A.J. Đurić mu je počeo lomiti prste na ruci, što je kod maloljetnika izazivalo bolove. U cilju da nastave iznuđivati priznjanje Popović i Milutinović su ga izveli ispred stanice, stavili na zadnje sjedište neobilježenog policijskog vozila ”ford”, te su se uputili u obilazak kuća i lokaliteta u Osmacima”, navodi se u optužnici.

Dodaje se da je Milutinović ispitivao A.J. da li je bio u određenoj kući, a kada bi dobio negativan odgovor, udario bi ga po ruci govoreći mu da laže.

”Maloljetnik je od straha počeo plakati, a optuženi mu je govorio da začepi i nastavio ga udarati po ruci i nozi. I Popović ga je ušutkivao da bi ga poslije 45 minuta u lošem psiho-fizičkom stanju dovezli i ostavili pred kućom”, piše u optužnici.


Pratite nas i putem Vibera