Ухапшена четири мигранта

Ко наоружава мигранте у БиХ?

  • Извор: Глас Српске
  • 09.12.2023. 08:33

Према тренутним обавјештајним информацијама безбједносних служби у БиХ, оружје које је пронађено код ухапшених и приведених Авганистанаца, откривених на подручју Доњег Свилаја код Оџака у петак, требало је највјероватније да послужи за њихов обрачун са другим мигрантима.

Каже ово за “Глас Српске” министар безбједности БиХ Ненад Нешић, откривајући како је у овој акцији Граничне полиције и СИПА, приликом које су откривена два импровизована кампа и одређена количина оружја, спроведена у сарадњи са полицијом Србије и њеним обавјештајним службама. Како је истакао, домаће надлежне службе покушаће проширити ову истрагу, како би се пронашло и додатно оружје које мигранти највјероватније и даље имају у посједу.

"И овај посљедњи случај само потврђује причу коју нико до сада није озбиљно схватао, да постоје озбиљни безбједносни изазови од илегалних миграција, јер не знамо ко нам све улази у земљу и са којим намјерама“, поручио је Нешић.

Декан Факултета за безбједност и заштиту из Бањалуке Слободан Жупљанин каже како би све веће присуство оружја код миграната, који се крећу западнобалканском рутом, требало да упали црвени аларм код свих надлежних служби у БиХ, али и у региону да би се утврдило како је исто дошло у њихов посјед, али и које су биле намјере тих наоружаних миграната.

Ухапшена четири мигранта: Пронађен арсенал оружја

Ухапшена четири мигранта: Пронађен арсенал оружја

Како каже ситуација са мигрантском кризом, која траје већ годинама, веома је компликована, али и све више проблематичнија за све земље које нису усвојиле одређене законске акте, а међу којима је и БиХ.

"Питање илегалног уласка миграната у БиХ никада није системски ријешено. Ту ситуацију је само додатно закомпликовало непотписивање уговора са Фронтексом. Морамо што прије ријешити те ствари, јер и овај посљедњи случај показује да ово питање постаје и све већи безбједносни проблем. Како они уопште улазе у БиХ? Ко им помаже? Откуд им оружје и зашто им треба? Ово су све питања на која би надлежни органи требало да што прије дају одговор“, поручио је Жупљанин.  

Наводи како ово није први пут да се код миграната проналази оружје. У неколико наврата исто је откривано и код миграната са подручја Бихаћа, а у августу ове године специјална полиција Србије је у шумском појасу према граници са Мађарском, нашла велики број миграната и већу количину оружја, међу којим је било и аутоматских пушака. Полиција је том приликом заплијенила пет јуришних пушака, пет пиштоља, преко 1.500 метака различитог калибра и стотине иностраних пасоша.

Навијачи Хајдука напали полицију: Има повријеђених, оштећени аутомобили

Навијачи Хајдука напали полицију: Има повријеђених, оштећени аутомобили

"За све који улазе у БиХ треба извршити провјеру. Ако то није могуће, треба их вратити. Све чешће су појаве и оружаног обрачуна међу мигрантима и групама које они чине. У неким дијеловима Србије, али и Хрватске су због тога хтјели организовати сеоске, односно грађанске страже. Ако један број миграната улази у неку земљу са оружјем, онда је питање свих питања, због чега им је оно потребно. Који су то њихови мотиви, кога ће напасти, од кога ће се бранити и због чега. Мене брине да можда постоје неке скривене намјере, злоупотребе ових миграната у неким терористичким акцијама“, каже Жупљанин, додајући како посебну пажњу треба посветити и криминалним групама које организују њихово пребацивање.

На овај проблем недавно је упозорио и пензионисани припадник МУП-а Хрватске Жељко Цвртила, наводећи како је тешко претпоставити да је неко из Сирије или Авганистана кроз све државе носио оружје, а да никада није ухапшен или прегледан. Упозорио је и како је мигрантска популација очито спремна прихватити оружје и употријебити га. То је, према ријечима Цвртила,  врло лош и опасан тренд.

"Иако сам на то указивао још од 2015. године, да међу људима који бјеже од рата има и људи и других намјера, нико није слушао. Сада је то вјероватно очигледније и израженије“, истакао је он.

На ово је указано и у једном од посљедњих извјештаја Европске службе за границе Фронтекс, у ком се наводи како је трговина оружјем након почетка сукоба у Украјини у наглом порасту, те да се све чешће на мигрантским рутама, укључујући и западнобалканску, примјећују наоружани кријумчари људи. Нагласили су да су у 2022. години заплијењене различите количине и врсте оружја: од ватреног оружја и муниције до спрејева са сузавцем, омамљивача и хладног оружја. Осим кријумчара, Фронтекс истиче да су и мигранти све чешће наоружани и прибјегавају међусобним обрачунима или употреби оружја против других лица, али и службених органа.

Постигнут договор о првим свеобухватним правилима за вјештачку интелигенцију

Постигнут договор о првим свеобухватним правилима за вјештачку интелигенцију

"Забиљежено је неколико примјера када су мигранти и кријумчари користили оружје против полиције и граничних службеника. То је пријетња која ће вјероватно добити на значају у будућности“, наводи се у њиховом извјештају.

Извор оружја је све чешће Украјина, одакле, како је наглашено, у руке криминалаца, али и миграната, све чешће долази оружје које обично користи само војска. Они, међутим, све више користе технологију, попут 3Д принтера. Ради се о “невидљивом” оружју, направљеном од дијелова у приватним радионицама чији се траг не може пратити. Компоненте за ово оружје се могу легално купити на легалним тржиштима.

Балканска истраживачка мрежа БИРН у септембру ове године објавила је како у овој причи о мигрантима и оружју, значајну улогу имају албанске криминалне групе, прије свега оне са Косова. Оне, како пише БИРН, снабдијевају оружјем кријумчаре, али и саме мигранте. 

"Косово је један од канала, али они вјероватно имају и локалне партнере у другим балканским земљама“, наводи БИРН, наводећи како је послије сукоба на Хоргошу у новембру 2022. године, српска полиција, поред оружја, пронашла и капу са обиљежјима ОВК.

Акција

Припадници Граничне полиције и СИПА у петак су на подручју Доњег Свилаја у општини Оџак, у непосредној близини границе са Хрватском, у зони граничног појаса затекли већи број лица из мигрантске популације у два импровизована кампа, а у којима је откривена и одређена количина ватреног оружја и муниције. Оно је, како је саопштено, пронађено код 12 миграната из Авганистана, који су након тога стављени под надзор надлежних институција, ради утврђивања свих околности.

"Убица удовица“ осуђен на доживотну


Пратите нас и путем Вибера

Тагови: