Осумњичени за убиство полицајца

Ко је Фатон Хајризи: Проглашен 'државним непријатељем број 1', први пут убио са 15 година

  • Извор: Нова.рс
  • 18.07.2024. 17:03

На мјесту убиства пограничног полицајца Николе Крсановића и рањавања његовог колеге Вјекослава Илића, пронађени су пасош тзв. Косова и њемачка лична карта на име Артана Хајризија, чију је слику из докумената МУП уступио свим медијима, да би се око поднева испоставило да осумњичени није Артан, већ његов старији брат Фатон, који је недавно побјегао из затвора.

Артан Хајризи се јавио косовским медијима из Њемачке, гдје има стални боравак и ради као грађевински радник, уз причу да му је његов старији брат Фатон украо документа. Фатон се још налази у бјекству на непознатој локацији, а за њим на подручју Лознице трага више од 150 припадника МУП Србије, као и хеликоптери полиције. Српски полицајци нису једини који трагају за Фатоном, који се налази и на потјерници косовске полиције.

Фатон је побјегао 6. јула из затвора Смрековница, а то му је било укупно девето бјекство из затвора, по чему је рекордер на Косову. Мотив најновијег бекства из затвора, како је објаснио на друштвеним мрежама, било је злостављање које је трпио, објавили су косовски медији, а пренео је Косев.

Медији: Свједочио таксиста који је возио убицу полицајца, ево колико је наплатио вожњу

Медији: Свједочио таксиста који је возио убицу полицајца, ево колико је наплатио вожњу

“Напустио сам Косово јер сам био прогањан. Био сам психички злостављан, нисам више могао издржати. У оваквом стању нећу се вратити у затвор. Затвореници тамо пате, кауција се не даје, не третирају се сви исто”, рекао је он.

У својим објавама на друштвеним мрежама такође је навео да није државни непријатељ број 1, за шта га је прогласила полиција на Косову и Метохији која с њим има нерашчишћене рачуне јер је Фатон, током својих бројних бјекстава из затвора, ранио и неколико косовских полицајаца.

Управо је полиција тзв. Косова расписала за Фатоном потјерницу и позвала грађане да било какву информацију о њему прослиједе најближој полицијској станици. Хајризи није извео никакво спектакуларно бјекство, већ се једноставно није вратио с викенда на који је пуштен, а због његовог бјекства суспендована су двојица службеника затвора.

Осумњичени за убиство полицајаца негира све: То је био мој брат, украо ми је документа

Осумњичени за убиство полицајаца негира све: То је био мој брат, украо ми је документа

Ово посљедње бјекство је девети пут да Фатон Хајризи бјежи из затвора на КиМ. Он је јавности посто познат послије убиства руског војника, припадника КФОР-а, 2000. године, а тај злочин је извршио кад је имао само 15 година. Због овог убиства осуђен је на 27 година затвора, али је по први пут побјегао послије само три дана проведених иза решетака затвора у Косовској Митровици. Као мотив, Хајризи је навео да је руског војника убио јер га је „видио да вријеђа неке Албанце“.

Фатона Хајризија тада су ухапсили припадници КФОР-а, али је он врло брзо поново побјегао, овог пута из затвора у Приштини. Поново је хапшен и поново је бјежао, а 2012. године успио је да утекне из војне базе.

Смјењивали су се хапшења, одлазак у затвор и бјекства, а Фатон Хајризи, који за себе каже да је патриота, приликом бјекства послије пљачке златаре у Глоговцу пуцао је и ранио двојицу полицајаца и власника златаре. Након тога је учествовао и у пуцњави у којој су опет рањена два косовска полицајца који су покушали да зауставе аутомобил у коме су се налазили осумњичени за пљачку, међу њима и Фатон.

Призор који слама срца на мјесту гдје је убијен полицајац

Призор који слама срца на мјесту гдје је убијен полицајац

Занимљиво је да је ухапшен прије него што је завршио школовање, па је средњу школу наставио у затвору 2018, послије скоро 20 година паузе док је што боравио у затвору, што бјежао из њега.

Погранични полицајац Никола Крсмановић (34) убијен је у четвртак, један сат послије поноћи, док је његов колега Вјекослав Илић (50) тешко рањен приликом контроле возила у Липничком Шору, крај Лознице.

У првом тренутку нападачи су успјели да побјегну, а на мјесту пуцњаве пронађена су документа на име Артана Хајризија, и то пасош такозваног Косова и њемачка лична карта. МУП Србије је тада објавио да је Артан осумњичен за убиство једног и рањавање другог полицајца, да би се касније испоставило да је у питању ипак старији брат, Фатон, преноси Нова.рс.

Пратите нас и путем Вибера

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:42 Спорт

    Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.

  • 19:49 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:50 Временска прогноза

    Преглед временских и биометеоролошких прилика у земљи и региону.