Београд

Игор Јурић: Зашто Данка не би била жива

  • Извор: Агенције
  • 05.06.2024. 17:09

Срђан Јанковић, оптужен за убиство двогодишње Данке Илић, негирао је своју умијешаност у злочин током саслушања у зајечарском Тужилаштву.

Трагедија која се догодила 26. марта у селу Бањско поље код Бора, оставила је породицу и заједницу у шоку и туговању. Иако је прошло неколико мјесеци, многи се и даље питају гдје је мала Данка и шта јој се заиста догодило.

Игор Јурић, оснивач Фондације "Тијана Јурић" у емисији "Уранак" на телевизији "К1" говорио је о посљедњим дешавањима у случају нестанка и убиства мале Данке Илић.

Отац осумњиченог за убиство мале Данке - Чуо сам на телевизији

Отац осумњиченог за убиство мале Данке - Чуо сам на телевизији

"Без обзира на то што је било у јавности да ће осумњичени дати неки супротан исказ од онога што је излазило у јавност, да ће признати злочин, било ми је потпуно јасно да ће послије дугог временског периода он порећи злочин и све оно што му се ставља на терет", рекао је Јурић и додаје:

"Не могу ја да кривим медије, јер морају да направе причу од нечега, с обзиром да полиција не даје много информација. Води се рачуна о самој истрази, медији често и спекулишу. Ипак, то не би требало да утиче на истрагу, политику, а касније и на само суђење. Јавност је јако забринута, јер ми ни послије оволико времена немамо никакво рјешење. Напротив, сада смо доведени у ситуацију да немамо ниједан непосредни доказ, да имамо порицање људи који су осумњичени да су извршили кривично дјело, а дошли смо и у ситуацију да су људи изгубили повјерење да ће верзија која је изнијета у јавност бити потврђена", каже Јурић.

"Битно је како ће суд сада моћи донијети одлуку, ако већ постоји сумња у вези с овим људима, а немају ниједан непосредни доказ. Имамо свједоке који су наводно видјели та два човјека како су пролазила, али ниједан од њих није видио да су они били у директном контакту са дјевојчицом. Немамо ДНК доказ, немамо тијело. Мислим да је пред тужилаштвом тежак случај и морам да кажем да нисам оптимиста", додаје Јурић и открива да није у контакту са мајком двогодишње Данке Илић.

"Нисам у контакту са мајком мале Данке Илић. Ми углавном сарађујемо са породицама нестале дјеце, али ово је један тако тежак случај. Нисмо добили позив од породице, и у сваком случају би помогли ако би се породица јавила, али нисмо у контакту", каже Јурић.

Игор Јурић истиче да и даље гаји наду да је Данка жива.

Огласио се отац малене Данке Илић: Послао поруку убицама

Огласио се отац малене Данке Илић: Послао поруку убицама

"Ми као организација не можемо да дозволимо да се та прича гура под тепих и да једноставно нестане. Имамо неко признање без икаквог материјалног доказа. Ниједан нормалан грађанин не може да размишља да то сутра не може да се догоди њему. Управо смо због тога покренули причу; жељели смо да анимирамо јавност и да вратимо саму Данку у фокус, јер ја лично гајим наду да ће се она лично негде пронаћи, јер таквих случајева је било, иако су шансе јако мале и тога смо свјесни, али зашто се не би десило чудо и зашто она не би била жива. Мени је додатно нејасно, ајде да је једна особа оптужена за злочин, али ми имамо двије особе, не могу да вјерујем да ниједна од тих двије особе, које су из неког села, које нису имале кривична дјела иза себе, може да прикрије овакву ствар. Заиста је чудно и ја због тога гајим наду да је дијете на неком другом мјесту", каже Јурић.

"Имам право да мислим да би они били најсрећнији да знају гдје је тијело и да то кажу, да би спасили себе и друге. Ја сам вјеровао у ту верзију када је изашао министар, јер вјерујем у систем, полицију, и за мене није било сумње, јер сам мислио да ту постоје одређени докази и да ће све то што је изнесено у јавност бити потврђено чињеницама. Али, како је вријеме одмицало, ми смо видјели да тих чињеница нема на основу чега је та изјава дата у јавности. То је унијело немир у оно што ја вјерујем и у сумњу свих грађана", каже Јурић осврћући се и на чињеницу, ако се испостави да осумњичени нису криви:

"Замислите да дођемо до других чињеница и доказа, и докаже се да евентуално ово двоје људи нису криви. Постоји и та претпоставка, јер доказа нема. Како ћемо тумачити то што је један члан породице страдао у притвору? Како ћемо ми прићи тој породици и шта ћемо ту као друштво? Уништили смо једну цијелу породицу фактички", закључио је Игор Јурић у емисији "Уранак" на телевизији "К1".

Адвокат Горан Петронијевић истиче да тужилаштво нема признање осумњичених.

Огласио се отац осумњиченог за убиство Данке: Хоће да мој син робија за њега

Огласио се отац осумњиченог за убиство Данке: Хоће да мој син робија за њега

"Не знам у којој форми је то признање, да ли је то пред полицијом, а претпостављам да јесте, јер ја имам информацију да пред тужилаштвом нико од њих није дао децидирано признање. То је опет проблем, то није смјело да иде у јавност и тачка", каже адвокат и додаје да не постоји могућност да се докази прикрију:

"Не постоји метода прикривања доказа. Невјероватно је да нема ДНК. Полиција није смјела да даје било какво саопштење све до тренутка ако је, та верзија не дај Боже тачна, док се не пронађе тијело дјетета. По закону је то што руководи тужилац", казао је и додао:

"Немогуће је да не постоји ниједан материјални доказ. Слажем се са господином Јурићем. Огроман је притисак на осумњичене, просто је немогуће да неко од њих толико ћути, посебно ако су њих двојица у питању. У верзији која је дата на званичном признању, Данку је усмртио сувозач наводно. Поставља се питање, зашто би он то урадио, ако је ударио возач. То је прво што је нелогично. Опет се враћам на кривично правни дио. Све док се то признање, колико год било јасно, гласно, чак и да је објаснио све ствари, не материјализује још неким материјалним доказом, то није признање. Ништа не значи", каже Петронијевић.

Огласила се мајка мале Данке (2) након што је Срђан Јанковић негирао кривицу за убиство

Огласила се мајка мале Данке (2) након што је Срђан Јанковић негирао кривицу за убиство

На питање колико осумњичени могу да буду у притвору, адвокат Петронијевић каже:

"До шест мјесеци они могу да буду у притвору без подизања оптужнице, а након тога суд одлучује да ли се продужава притвор", закључио је адвокат Петронијевић у емисији "Уранак" на телевизији "К1".

Пратите нас и путем Вибера

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Народ прича

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.