Корупција

Гинеколог из Фоче негирао кривицу за примање мита од оца повријеђене бебе

Начелник Одјељења гинекологије и акушерства Универзитетске болнице "Фоча" Владимир Чанчар и медицинска сестра Гордана Соколовић негирали су кривицу у Окружном суду у Бањалуци за примање мита у износу од 500 КМ од Данијела Весића, оца бебе која је повријеђена када је, након порода, медицинском особљу испала на под у августу прошле године.

Чанчар је пред судијом за претходно саслушање Срђаном Форцом кратко изјавио да "није крив", а исто је поновила и Соколовићева. У року од мјесец дана њима ће бити заказан почетак суђења. У истом предмету оптужен је и отац повријеђене бебе Данијел Весић за давање мита, а он је кривицу негирао 11. септембра.

Републичко јавно тужилаштво РС Чанчара и Соколовићеву терети терети да су 18. августа у фочанској болници примили мито у износу од 400 КМ, односно 100 КМ. То су учинили да у оквиру својих овлашћења, као службено, односно одговорно лице изврше службену радњу, коју би морали извршити, а у вези са медицинским третманом Весићеве супруге Јоване током пријема у болницу, порођаја и постпорођајног опоравка.

Сутрадан ујутро Јована је родила дјевојчицу Ј.В. која је, након порођаја, пала на под медицинском особљу. Беба је задобила повреде главе, односно обострану фрактуру лобање и хематом. Указана јој је помоћ, али се њено здравствено стање убрзо погоршало због чега је упућена у Клинички центар Универзитета у Сарајеву, гдје је хитно оперисана.

Према резултатима истраге Чанчар и Соколовић су, након што се сазнало за пад бебе, покушали да врате новац Весићу. Чанчар је дошао у болесничку собу његове супруге, поцијепао 400 КМ и новац бацио на кревет нa којем је Јована лежала. Весић му је рекао да му "не узнемирава жену" и да узме новац. Чанчар је то и учинио и изашао из собе.

Новац је покушала да врати и медицинска сестра Гордана Соколовић, о чему постоји и видео снимак који је забиљежен мобилним телефоном.

У случају пада бебе води се одвојена истрага, коју спроводи Окружно јавно тужилаштво у Требињу. Истрага се налази у завршној фази и њоме су обухваћени такође Владимир Чанчар, затим педијатар др Владимир Турунташ, те бабица Биљана Кулић због сумње да су починили кривично дјело несавјесно пружање љекарске помоћи. У истрази је досада испитано више свједока, рађена су неопходна вјештачења, као и реконструкција догађаја у операционој сали УБ Фоча.

Пратите нас и путем Вибера

  • 22:00 Филм

    ''''Филм

  • 00:10 Ноћни програм

    Ноћни програм