ATV

Кантонални суд Ливно

Дрварчанину минимална казна јер је пијан скривио трагичну саобраћајку

Кантонални суд у Ливну правоснажно је осудио Ђорђа Родића (25) из Дрвара на годину дана затвора јер је пијан, са 1,46 g/kg алкохола у организму, скривио саобраћајну несрећу у којој је Лука Матић (37) задобио тешке повреде усљед којих је подлегао!

Родић је оглашен кривим за тешко кривично дјело против сигурности јавног саобраћаја. Изречена му је минимална казна, иако је несрећу изазвао пијан, возећи "мерцедес” недозвољеном брзином од 118 km/h у насељеном мјесту гдје је ограничење 50 km/h и то лијевом траком...

У Кантоналном суду у Ливну за АТВ кажу да је пресуда изречена крајем септембра након што је прихваћен споразум о признању кривице који је Родић склопио са Кантоналним тужилаштвом у Ливну.

"Пресуда је правоснажна и није дозвољено право жалбе", рекла је за АТВ Марија Маринчић, стручна сарадница Кантоналног суда у Ливну.

Несрећа се догодила 20. августа прошле године око 15.20 часова у улици Јове Кецмана у Дрвару када је Родић изгубио контролу над "мерцедесом" и закуцао се у Матићев "пасат".

Два мјесеца борбе за живот

У стравичном судару Матић је задобио вишеструке повреде и преломе по цијелом тијелу. Два мјесеца је провео на лијечењу у Свеучилишној клиничкој болници у Мостару, преживио двије клиничке смрти, али је од задобијених повреда подлегао 20. октобра 2022. године.

У оптужници се наводило да је Родић у тренутку несреће возио пијан, те да је прекршио више саобраћајних прописа.

"Грубо кршећи прописе, оптужени је угрозио јавни саобраћај, иако је био свјестан да тако може довести у опасност живот људи. На то је и пристао тако што је управљао превозним средством с концентрацијом алкохола у организму од 1,46 g/kg, недозвољеном брзином од 118 km/h у односу на дозвољену брзину у насељу од 50 km/h", наводи се у оптужници.

Прешао у лијеву страну и директно ударио у ”пасата”

Додаје се да је Родић усљед наведеног изгубио контролу над "мерцедесом".

"Возилом је прешао у лијеву страну коловоза на којој се правилно кретао "пасат", којим је управљао Матић. Предњим лијевим дијелом "мерцедеса" ударио је у предњи лијевио дио "пассата". Посљедицом тога Матић је задобио тешке повреде усљед којих умире 20. октобра 2022. године у СКБ Мостар", наводи се у оптужници.

Подсјетимо, критичног дана Матић је завршио с послом и кренуо кући својој кћерки и супрузи. Са паркинга се укључио у улицу Јове Кецмана и возио свега неколико метара када му је у сусрет наишао "мерцедес" и закуцао се у његов "пасат". Од силне удара оба возила су слетјела с пута. Матић је остао заглављен у смрксаном возилу и екипа Хитне помоћи једва је успјела да га извуче из олупине. Родић је у несрећи лакше повријеђен.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм