Невесиње

''Досије'' открива детаље драме у Зовом Долу

  • Извор: АТВ
  • 04.09.2024. 08:46

Рафална паљба, стотине испаљених метака, бачене неколике бомбе, зоља спремна, а полиција на сваком кораку, све су то доживјели они који су се те кишне преображенске ноћи затекли у сели Зови До код Невесиња.

Мало и мирно село са доста напуштених кућа, а мјештани вриједни и радни тако би се најкраће могао описати невесињски Зови До. Смирај би понекада нарушили мигранти који би кроз ове врлети само прошли.

Неки се у овом селу баве сточарством, примијетили су да фали оваца, ипак, нису много бринули. Бриге су кренуле када су из старе напуштене куће на једном брежуљку близу пута видјели дим.

Драган Бендераћ се на позив комшије одмах упутио ка напуштеној кући, драми је присуствовао од самог почетка.  

- Позвале су ме колеге, петорица њих, да има ту неки мигрант, немам појма, или је терориста и да има оружје уз себе и онда сам ја дошао из куће, понио пушку ловачку за коју имам дозволу и дошли смо ту и ми смо га опколили и онда је почело. Он је прво бацио бомбу на нас одозго па је онда почео пуцати. Он је пуцао и пуцао. Онда је дошла Жандармерија и полиција, и ми смо се склонили, али он је уништио наша аута. Од бомбе имам један гелер, а овај колега мој исто је повријеђен од бомбе - прича Драган.

Све је почело прије 17 часова, пуцњава није стајала, а полицијске снаге су се само појачавале. Драма је трајала скоро шест сати.

Све се дешавало у овој кући и око ње. Према информацијама, ова кућа у Зовом Долу напуштена је 15 година.

Да ће их нешто овакво задесити, нико у Зовом Долу није могао замислити. Није ни Лола која је баш због мирног живота Париз и Женеву замијенила овим селом.

Ситуација у Зовом Долу све је оставила у шоку. Није херцеговачку полицију, око 50 припадника те ноћи је жртвовало своје животе.

Акцијом је командовао начелник Синиша Лакета. 

Жандармерија је из Требиња у Зови До стигла у рекордном року. Уз пут су мапирали локацију и изабрали начин дјеловања. Опколили су кућу из које се пуцало.

Жандармерија је обезбиједила предњи дио објекта како лице не би могло побјећи и угрозити становништво. Одмах по њиховом доласку бачена је још једна бомба. На срећу нико није повријеђен. Акција је настављена.

У нападача су испаљена 33 метка, каже доктор Дражен Дамјањук који је урадио обдукцију тијела. Утврдио је да је лице муслиманске вјероисповијести.

Идентитет нападача и даље је непознат. Зна се да има између 30 и 40 година, да није из БиХ, а и нема га у евиденцији Службе за послове са странцима. Тужилаштво наставља даље на челу са тужитељком Бојаном Марковић.

И у требињском Тужилаштву сумњају да је ово лице у Херцеговини боравило дужи временски период, поготово зато што су код њега пронађене ствари које су на подручју Берковића украдене још у фебруару ове године.

Сумње су оправдане јер су у кући из које је нападач пуцао поред огромног арсенала оружја пронађене ствари које су нестале из кућа у околини Берковића о чему је АТВ још тада извјештавала.

Оно што је сигурно, руковање оружјем овом човјеку није била непознаница.

Начелник Лакета за Досије каже да је било најважније сачувати животе мјештана и полиције у томе су успјели па су се и похвале низале.

Из Невесиња за момке у плавом стиже велика захвалност јер су те вечери по киши и показали огромну храброст.

И ових дана припадници Полицијске управе Требиње ништа не препуштају случају, патролира се стално херцеговачким врлетима поготово оним које су биле руте кретања миграната.

Херцеговина је годинама уназад због свог положаја и близине граница била погодна за кретање миграната. Непознатих гостију има и сада. Да ли је нападач из Зовог Дола један од њих, показаће даља истрага, а можда и покаже, шта му је био коначан циљ.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    ''Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Серија: Мућке (Р) (12+)

    ''Мућке

  • 12:30 Серија: Ред Рок (12+) (Р)

    ' 'Серија: Ред Рок (12+) (Р)