Nevesinje

''Dosije'' otkriva detalje drame u Zovom Dolu

  • Izvor: ATV
  • 04.09.2024. 08:46

Rafalna paljba, stotine ispaljenih metaka, bačene nekolike bombe, zolja spremna, a policija na svakom koraku, sve su to doživjeli oni koji su se te kišne preobraženske noći zatekli u seli Zovi Do kod Nevesinja.

Malo i mirno selo sa dosta napuštenih kuća, a mještani vrijedni i radni tako bi se najkraće mogao opisati nevesinjski Zovi Do. Smiraj bi ponekada narušili migranti koji bi kroz ove vrleti samo prošli.

Neki se u ovom selu bave stočarstvom, primijetili su da fali ovaca, ipak, nisu mnogo brinuli. Brige su krenule kada su iz stare napuštene kuće na jednom brežuljku blizu puta vidjeli dim.

Dragan Benderać se na poziv komšije odmah uputio ka napuštenoj kući, drami je prisustvovao od samog početka.  

- Pozvale su me kolege, petorica njih, da ima tu neki migrant, nemam pojma, ili je terorista i da ima oružje uz sebe i onda sam ja došao iz kuće, ponio pušku lovačku za koju imam dozvolu i došli smo tu i mi smo ga opkolili i onda je počelo. On je prvo bacio bombu na nas odozgo pa je onda počeo pucati. On je pucao i pucao. Onda je došla Žandarmerija i policija, i mi smo se sklonili, ali on je uništio naša auta. Od bombe imam jedan geler, a ovaj kolega moj isto je povrijeđen od bombe - priča Dragan.

Sve je počelo prije 17 časova, pucnjava nije stajala, a policijske snage su se samo pojačavale. Drama je trajala skoro šest sati.

Sve se dešavalo u ovoj kući i oko nje. Prema informacijama, ova kuća u Zovom Dolu napuštena je 15 godina.

Da će ih nešto ovakvo zadesiti, niko u Zovom Dolu nije mogao zamisliti. Nije ni Lola koja je baš zbog mirnog života Pariz i Ženevu zamijenila ovim selom.

Situacija u Zovom Dolu sve je ostavila u šoku. Nije hercegovačku policiju, oko 50 pripadnika te noći je žrtvovalo svoje živote.

Akcijom je komandovao načelnik Siniša Laketa. 

Žandarmerija je iz Trebinja u Zovi Do stigla u rekordnom roku. Uz put su mapirali lokaciju i izabrali način djelovanja. Opkolili su kuću iz koje se pucalo.

Žandarmerija je obezbijedila prednji dio objekta kako lice ne bi moglo pobjeći i ugroziti stanovništvo. Odmah po njihovom dolasku bačena je još jedna bomba. Na sreću niko nije povrijeđen. Akcija je nastavljena.

U napadača su ispaljena 33 metka, kaže doktor Dražen Damjanjuk koji je uradio obdukciju tijela. Utvrdio je da je lice muslimanske vjeroispovijesti.

Identitet napadača i dalje je nepoznat. Zna se da ima između 30 i 40 godina, da nije iz BiH, a i nema ga u evidenciji Službe za poslove sa strancima. Tužilaštvo nastavlja dalje na čelu sa tužiteljkom Bojanom Marković.

I u trebinjskom Tužilaštvu sumnjaju da je ovo lice u Hercegovini boravilo duži vremenski period, pogotovo zato što su kod njega pronađene stvari koje su na području Berkovića ukradene još u februaru ove godine.

Sumnje su opravdane jer su u kući iz koje je napadač pucao pored ogromnog arsenala oružja pronađene stvari koje su nestale iz kuća u okolini Berkovića o čemu je ATV još tada izvještavala.

Ono što je sigurno, rukovanje oružjem ovom čovjeku nije bila nepoznanica.

Načelnik Laketa za Dosije kaže da je bilo najvažnije sačuvati živote mještana i policije u tome su uspjeli pa su se i pohvale nizale.

Iz Nevesinja za momke u plavom stiže velika zahvalnost jer su te večeri po kiši i pokazali ogromnu hrabrost.

I ovih dana pripadnici Policijske uprave Trebinje ništa ne prepuštaju slučaju, patrolira se stalno hercegovačkim vrletima pogotovo onim koje su bile rute kretanja migranata.

Hercegovina je godinama unazad zbog svog položaja i blizine granica bila pogodna za kretanje migranata. Nepoznatih gostiju ima i sada. Da li je napadač iz Zovog Dola jedan od njih, pokazaće dalja istraga, a možda i pokaže, šta mu je bio konačan cilj.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 10:40 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 10:55 Serija: Istine i laži (12+)

    ''Serija, koja je doživljela veliki regionalni uspjeh, i dalje je na samom vrhu gledanosti, u vama će sigurno izmamiti najiskrenija osećanja, a preprekama, dinamikom i napetim razvojem sudbina likova, 'kupiće vas' i postati vaša omiljena domaća serija.

  • 11:40 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 11:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 12:00 Serija: Mućke (R) (12+)

    ''Mućke

  • 12:30 Serija: Red Rok (12+) (R)

    ' 'Serija: Red Rok (12+) (R)