Све чешћи напади на полицијске службенике

''Досије'' доноси детаље напада на полицију у Трну

  • Извор: АТВ
  • 18.06.2024. 21:44

Ноћ са 7. на 8. јун била је мучна за бањалучку полицију. Полицајац Миодраг Савић погинуо је у саобраћајној несрећи док је са још двојицом колега јурио бахатог возача. Потјера је имала трагичан крај. У истој ноћи у Трну код Лакташа нападнуто је пет полицајаца док су такође само радили свој посао.

У ноћној смјени били су полицијски службеници Горан Зец и Сенад Хамзић. Око три у ноћи стигла име је пријава да је у Трну код Лакташа дошло до физичког напада на патролу. Више особа их је напало када су дошли да их утишају јер су се бројни грађани жалили на буку. Умјесто да поступе по закону обрушили су се на полицију. Полицајци су се повукли и позвали колеге. Још три патроле запутиле су се на адресу. 

"Негдје око три путем средства везе обавијештени смо како ја и остале патроле у мјесту Трн у улици Виктора Новака дошло до нарушавања јавног реда и мира буком, на коју је послата полицијска патрола станичног одјељења Трн, нападнути су полицијаци од стране више лица од стране власника, а након тога и више лица гдје су они процијенили да нису у могућности сами успоставити јавни ред и мир те су се повукли на довољно растојање и путем везе позвали помоћ гдје смо ми дошли још 3 патроле по 2 полицијска службеника и у том моменту је нас било 8", прича Горан Зец, вођа сектора ПС Лакташи.

"Поступајућу патролу у мјесту Трн смо затекли на улици, они су нам рекли да су поступили по пријави грађана да је нарушен јавни ред и мир на тој адреси и узнемиравање грађана буком те приликом поступања да је власник куће напао полицијске службенике, том приликом из куће је изашло десетак лица, видно алкохолисани са интенцијом да се обрачунају са двојицом колега", рекао је Сенад Хамзић, вођа сектора ПС Лакташи.

Покушали су да се обрачунају и са осталим полицајцима који су дошли да помогну колегама и стану у крај нарушавању јавног реда и мира.

"Конкретно када смо дошли на лице мјеста пошто смо упознати да ситуацијом, поново смо позвонили тада је изашло десетак лица кренули су са вербалним нападом, вријеђањем, псовањем и одмах су кренули са физилким нападом", прича Хамзић.

"Позвонили смо у веома кратком року се појавило се више мушких лица, нисмо успјели ни добро вече рећи разлог ни разлог због којег смо дошли одмах су нас вербално напали говорећи марш из нашег дворишта ово је приватни посјед, немате налог итд", објашњава Зец.

Одмах након псовки полицајци су нападнути. Горан Зец један је од полицајаца који је задобио лакше тјелесне повреде. Насилници су ми подерали и униформу и на све начине покушали да се одупру хапшењу. Све се одиграло муњевитом брзином.  

"У веома кратком року једно лице је на мене кренуло шаком, ја сам успио избјећи ударац тако што сам се измакао у десну страну, колега који је био поред мене уз употребу полуге на рукама успјели смо га лишити слободе, то је трајало неколико минута он се читаво вријеме опирао приликом пада то лице ме је повукло за кошуљу и исту је подерало,отимало се подвлачило под возило, специфична је ситуација тако да нисам могао, крајичком ока сам видио да су и друге колеге активне да их друга лица нападају не могу вам описати тај догађај зато што сам био сконцентрисан на то једно лице", прича Зец. 

"Један је ударио затвореном песницом, једном су потргали ниформу, кошуљу ту је било и особа женског пола које су чланови породица које су вриштали, дозивало их именима, умиривали те чланове", прича Хамзић.

Тада су и полицајци примијенили силу. Лица су стављена под контролу. Ухапшено их је шест. Двојица су се дала у бијег, али убрзо се и њима стало у крај. Како сазнајемо ухапшени су Ђурађ Антонић, Никола Бојанић, Горан Бојанић, Стефан Бојанић, Милош Антонић и Немања Удовчић. 

"Приликом спровођења до возила били смо ометани од стране још 2,3 лица која у том моменту нису била лишена слободе ми смо успјели четворицу лица лишити слободе физички,нисмо могли више јер нас није било довољно а остала лица су то око нас вриштала, галамима", каже Зец. 

"Колеге и ја смо уз употребу средстава силе, физичке снаге и службене палице и средстава за везивање успјели да савладамо и ставимо под контролу 4 лица у том моменту, два лица су побјегла сок смо 4 савладали. Наведена лица смо привели у службене просторије ПС Лакташи а у јутарњим часовима смо и осталу двојицу лишили слободе", прича нам Хамзић.

Ухапшени нападачи су само након неколико сати пуштени. За тужилаштво напад на полицију у овом случају није био довољан да буду у притвору иако с осумњичени за них кривичних дјела. Ни након хапшења нису се зауставили. 

"Против истих ће бити поднесен извјештај надлежном суду због почињених кривичних дјела напад на службено лице у вршењу службене дужности, оштећење и одузимање туђе ствари, затим против угрожавања сигурности због тога што је када је лишен слободе полицијском службенику изговорио озбиљне пријетње, њему и његовој породици, затим против власника куће по такону о јавном реду и миру због члана 15-узнемиравање грађана буком“, објашњава Хамзић.

Горак укус полицајцима оставља и то што није први пут да их дочека такав епилог. Постављају питање како ће се грађани осјећати сигурно када неко ко напада на службена лица прође без посљедица. Примјена санкција је кажу из искуства упитна по појединцима даје крила да раде шта хоће.   

"По мени су непримјењивање тих санкција, закон као закон казну је прописао довољно за ове случајеве прописане су  казне затвора и велике новчане казне али мислим да је суд ту мало блажи. Ја сам имао случај гдје је дошло до напада на мене и колеге гдје суд споро одреаговао у једном случају добијамо позив након три године од тужилаштва да због недостатка доказа се предмет одбацује што је нелогично, има елемената за кривично дјело или нема, нисмо ни ми увијек у праву али то би се требало много прије решавати, због грађана јер грађани се осјеђају много угорженије када виде да смо и ми нападнути", каже Зец. 

"Ја се трудим, ја то и не пратим то је један случај у коме смо поступили професионално којим ћу се бавити када ме суд буде позвао, мене не занима шта ће се десити", рекао је Хамзић.

Није први пут ни да се деси напад. Ипак оно што је чињеница јесте да је посао постао све изазовнији за поступање. Због свега тога поручују младим колегама да буду професионални, стрпљиви, да марљиво уче и да кроз цијелу каријеру раде на себи. Оно што је најважније кажу јесте да се овај посао воли и ради часно. 

"Да се држе законских оквира и да стално раде на свом усавршавању како на психичком знању тако и физичком јер наш је посао такав морамо бити и физички спремни и законски потковани. Ја сам нажалост имао доста тих негативних случајева, гдје сам ишао на бомбе, пушке, пиштољ, нож... разних ситуација је било, свака је специфична на свој начин могу само напоменути да сад како сам старији и искуснији да ми је много владати се у тим ситуацијама јер ипак треба неко искуство и проћи кроз неке ситуације да би се знало како боље одреаговати", прича Зец.

"Први и основни савјет да све и једно лице и колега који се одлучи за овај позив мора да се усавршава да би могаоо да примјењује знања и вјештине које науче у току школовања", каже Хамзић.

Да је посао полиције све изазовнији свјестан је и министар унутрашњих послова Синиша Каран. Напада у посљедње вријеме није више него раније, али су све бруталнији.   

"Jа могу рећи да посљедњих неколико година ми имамо око 50 напада на наше службенике имамо у којима су они теже или лакше повријеђени. У задњих 5 година имамо 4 настрадала, три су убијена и то чак начелник Башић, на врло свиреп начин, инспектор Марковић на врло свиреп начин или управо у једној сјајној ревности обављања свог посла када су полицијски службеници хтјели да спријече изршење кривичног дјела па је наш полицајац прије пар дана погинуо у саобраћајној несрећи, али заправо у полицијској потјери за извршиоцем кривичног дјела", каже Каран.

Из године у годину број напада на полицију је сличан. На мети нападача најчешеће су припадници опште полиције 

"Имамо бруталне нападе на полицајце да их угризу, да их ударају различитим предметима на врло свирепе начине или приликом неких интервенција, дојава код нарушавања јавног реда и мира или насиља у породици. Имали смо тако једну ситуацију у којој је наш ревносни полицајац брзом интервенцијом да предипреди неку трагичну посљедицу сам изгубио живот", прича Каран.

Најизазовније ситуације за полицију су нарушавање јавног реда и мира посебно када се деси  у већем обиму. Међутим и рутинске контроле у посљедње вријеме носе велики ризик.

"Ту немамо дилеме да су ту сигурно неке ситуације које можда чак и у примјени овлаштења нису толико тешке, као што је рецимо легитимисање оно би требало бити једноставно, али се често деси да имате отпор или контрола у безбједности саобраћаја гдје сад имамо врло тешке ситуације, напада на наше полицајце управо када је ријеч о безбједности саобраћаја", каже Каран. 

Професионализам је главно оружје сматра министар. Први је услов да се овакве ситуације спријече мада никад се не зна шта која са собом носи.  

"Сматрамо да је један од најважнијих елемената тај професионализам, он ће прије свега спријечити и превентивно дјеловати на извршиоце прекршаја или кривичног дјела јер наши полицијаци заправо у тим интервенцијама заправо већ прилазе некоме ко је извршилац дакле они већ очекују једну врсту отпора, али ево негдје гдје и не очекујете имамо сада већи број напада као контрола саобраћаја гдје у рутинској контроли саобраћаја ви не знате да сте зауставили неког ко се бави трговином наркотицима и да он вас посматра са тог аспекта а ви њега са аспекта контроле безбједности саобраћаја, имамо сад таквих ситуација", истиче Каран. 

Ипак припадници министарства унутрашњих послова свјесни су ризика који тај посао носи. Посебно они који га раде часно и поштено. Опасност за полицајце почиње оног часа када дају заклетву да постају полицијски службеници тада већ постају свјесни да ће некада у извршавању свог посла морати да ризикују свој живот. 

"Оно што желимо код наших, поготово младих, оно што штити наше младе полицајце и желимо у том послу прије свега је њихов професионализам, прије свега да су ти полицајци добро обучени, професионалци јер та професија је у старту сигурно сачувати њих од беспотребних употреба посебних овлашћења примјена силе и да ће својим законитим и професионалним радом предупредити да се не догађају ситуације у којима они морају употребити силу, наравно немогуће је то радити у свим ситуацијама и данас је велики број ситуација рекао бих не више него осјећамо и ми у Министарству једну дозу бруталности напада на припаднике МУП-а", објашњава Каран.

Због свега тога полиција је често у незавидном положају. Много тога се промијенило и од када кривични поступак не воде они него тужилаштво јер је и низ истрашних радњи које не могу да раде без одобрења такође тужилаштва.

"У некој почетној фази прије десет година и недовољног снлажења у тој корелацији полиције и тужилаштва сигурно дошло да је отупила помало оштрица у јавности је та перцепција да је полиција изгубила нека своја овлаштења с друге стране има ли сте паралелни процес у коме се преиспитивало сваки акт и потез полиције увели смо велики број института као што су унутрашњи страндарди, унутрашња контрола одбор за жалбе у којој ви имате сад на дестине жалби према полицајцима наравно да то утуче и да је то притисак на полицајце, полицајца је недвојбено довољно обучена, он ће те све препреке прескочити и ја сматрам да ће доћи вријеме управо то да ћемо професионализмом побиједити а нећемо оспорити право грађана да се жале на рад полицајца", каже Каран.

Ипак оно што је симптоматично јесте да се полиција у свом раду често среће са истим лицима. Бројни заврше на слободи одмах након хапшења. Па се поставља питање да ли су им казне баш по мјери. 

"Полиција није казна, казна је судска одлука она је та која треба да да превенцију тако да не преваљујем сад кривицу на правосудне институције, али ефикасне борбе против криминала нема без ефикасног правосуђа, а не ефикасне полиције, полиција је ту да спријечи, наш највећи задатак је да се нешто не деси, а ту је огроман посао који можда није видљив ни грађанима када се нешто деси схватимо да смо тад предузели низ мјера и радњи да се нешто не деси када се нешто већ десило и када се већ дешава  и ако се дешава често ту снагу морају наћи правосудне институције наравно на бази онога што ми доставимо  али пресуда и снага пресуде, адекватна казнена политика она ће бити најбоља превенција да се не догађају", каже Каран.

Ипак оно што се сада дешава је нечувено. Нападати на полицију док ради свој посао је недопустиво. У нека друга времена знало се шта такве чека. 

"Ја сам радио у полицији 40 година, сваки иоле, било какав и вербални, а не само физички напад на полицаја од прекршајне пријаве, кривичне пријаве, хитног прекршајног поступка затвора и аутоматско вођење кривичног поступка полицајац је био законом заштићен да било ко, ко је насрнуо на полицајца он је насрнуо на државу", прича Каран.

У протеклих шест година у просјеку је извршено 45 напада на полицијске службенике. Најчешчи разлози за напад су били приликом успостављања јавног реда и мира, затим лишења слободе као и контроле саобраћаја. У задњих пет година убијена су три полицијска службеника. У овој години, до сада је забиљежен је 21 напад, 13 их је повријеђено, један од њих теже.

Пратите нас и путем Вибера

  • 22:05 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:20 Серија: Ел Чапо (16+)

    ''Серија: Ел Чапо (16+)

  • 23:20 Серија: Ред Рок (12+)

    Ред Рок' је ирска криминалистичка серија која прати случајеве полицијске станице смјештене у измишљени приморски град Ред Роцк у близини Даблина, те приватне турбулентне односе гардиста и мјештана.

  • 23:45 Ноћни програм

    Ноћни програм