Украдено два милиона марака

Досије: Детаљи рекордне крађе у Бањалуци

  • Извор: АТВ
  • 22.05.2024. 07:35

Једна особа за сада је ухапшена због рекордне пљачке у Бањалуци. Без маски, и без оружја усред бијела дана, са већ добро осмишљеним бијегом украли су два милиона марака. За осталим учесницима је расписана потјерница, претпоставља се да су сви они држављани Грузије и да још увијек нису напустили територију БИХ.

Организована криминална група, међународног типа, стоји иза пљачке два милиона марака у бањалучком насељу Лауш.

Добро уиграном тиму мета су били власници мјењачница. Лоцирали су их, пратили, надгледали какве су им навике и вребали погодан тренутак. Дочекали су га у сред бијела дана. Жени која је носила паре отели су торбе из руку и побјегли. Ни ватрено ни хладно оружје нису користили. Нису били ни маскирани. Све то показује колико су били сигурни у оно што раде.

Одређен притвор Грузину осумњиченом за крађу два милиона марака

Одређен притвор Грузину осумњиченом за крађу два милиона марака

Према сазнањима полиције учествовало је десет особа. Седам помагача и три директна извршиоца. Један од њих је у притвору.

"Лице које је предато у надлежност ОЈТ је држављанин Грузије, сада се јавност пита откуд Грузијци овдје, дакле оперативним радом полицијски службеници су утврдили да су наведена лица, мислим на држављане Грузије, већ дужи временски период присутни на територији како Републике Српске тако и Федерације. Имамо оперативна сазнања која су мање више потврђена да су наведена лица са том намјером и дошла у БиХ, да су им мете била лица која имају мјењачнице. Они су организована криминална група међународног типа", рекао је Ђурица Вукелић, начелник Полицијске управе Бањалука.

Да у на све мислили потврђују и нформације да су за бјегство већ имали припремљених неколико возила. Сеата у коме су били током пљачке оставили су само неколико улица даље. У наредној оближњој улици чекало их је још једно возило. А онда су се трећим запутили ка Добоју. Одамо су таксијем побјегли за Сарајево.  

Све то су раније припремили. Не само аута него у станове у којима су боравили. До извршења пљачке боравили су у Козарској улици у Бањалуци. Остатак екипе био је задужен за мете. 

Полиција није истраживала откуд два милиона марака у торби

Полиција није истраживала откуд два милиона марака у торби

Коштао их је мобилни телефон. Полиција га је пронашла и на основу преписки су открили о чему се ради. Модус операнди полицији је открио ухапшен Ноа Твалбеишбили, за кога се сумња да је организатор криминалне крупе. На прву није био вољан да сарађује али када му је полиција саопштила чиме располаже схватио је да нема куда. 

Ипак трка са временом је изгубљена. Остатак групе али и новац полицији је измицао. Ухапшени Грузин пао је на сарајевском аеродрому када је покушао да напусти БИХ. У крај му је стала Гранична полиција. Препоставља се да су остали пљачкаши и даље у Бих. Два директна извршиоца пљачке на Лаушу и остатак који се бавио осталим пословима. 

Да си пљачкаши странци полицији је указивало и то што су пљачку одрадили без маски. Да се ипак ради о држављанима Грузије, мало кога није зачудило. Стручњаци кажу да све указује и на то да су оперисали  у цијелој Европи. 

Све што се до сада сазнало из истраге показује да је ријеч о професионалцима. Са извршење пљачке нису журили. Детаљно су се припремали.

АТВ доноси детаље велике пљачке у Бањалуци: У три торбе однијели два милиона КМ

АТВ доноси детаље велике пљачке у Бањалуци: У три торбе однијели два милиона КМ

Наредни период требало би да открије још детаља. Пронађена возила,станови у којима су боравили могли би да открију много тога.

Питање које ипак и даље виси у ваздуху јесте откуд некоме два милина марака и зашто га тек тако носи. Полиција каже тиме се не бави. Ипак неко би требало да се позабави.

Интригира јавност и даље да ли је неко одавде помагао пљачкашима. За сада таквих сазнања нема. 

Важну улогу имају и грађани. Из полиције су апеловали да било каква сазнања пријаве полицији. Посебну пажњу требало би да обрате власници станова које издају на дан, јер је та варијанта скривања лоповима најприхватљивија. Грађанима који живе у улици гдје се десила пљачка кажу да су шокирани свиме што се десило.

Неки од њих су чак рекли да су возило којим су пљачкаши стигли примијетили и неколико дана раније. Ипак кобног дана ништа сумњиво нису уочили. 

И овај случај потврдио је да криминал нема граница. Потврђено је и то је пљачкашима наредна мета био Приједор. Иста кривична дјела већ су извршавали у другом ентитету. Новац мијењали у Новом граду. 

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Народ прича (Р)

    '‘Народ прича (Р)и (Р)

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.