Синиша Којдић

Долазили у контакт са дјецом: Бањалучка полиција идентификовала возила и возаче

Бањалучка полиција идентификовала је три возила и возаче за које је постојала информација да су долазили у контакт са дјецом у Бањалуци, али засада нема индиција да се ради о било каквом кривичном дјелу.

Синиша Којдић, начелник Одјељења за општи криминалитет ПУ Бањалука, рекао је на конференцији за новинаре да полиција максимално одговорно и предано приступа овој проблематици те, да на срећу, није утврђено да се радило о неком кривичном дјелу или покушају отмице дјетета.

У Чесми пријављен нови случај пресретања дјеце, полиција све провјерава

У Чесми пријављен нови случај пресретања дјеце, полиција све провјерава

”Идентификовали смо два возила и возача, а управо сам добио информацију да је идентификовано и возило из Чесме. У једном случају се испоставило да је дјете претрчавало улицу, па је возач нешто гестикулисао и викао из возила, што је код дјетета изазвало страх. Прва информација је била о бијелом ”голфу” са затамњеним стаклима. Идентификовали смо власника возила и возача. Радило се о жени која познаје дјевојчицу и њене родитеље. Она је отворила прозор и обратила јој се”, рекао је Којдић.

Појаснио је да је запримљено више пријава и информација, али са различитим возилима, различитом бојом, возачем... Позвао је грађане да наставе да пријављују сваки сумњиви случај, али је апеловао да се не диже паника тамо гдје јој нема мјеста.

Родитељи узнемирени, затамњени ”голф” пресреће дјецу у Бањалуци

Родитељи узнемирени, затамњени ”голф” пресреће дјецу у Бањалуци

”Обавили смо разговор и са дјечаком из Чесме који је дословце рекао да је потрчао у тржни центар како би побјегао, јер је видио црни голф. У пријави није био црн, већ бијели ”голф” и ту је дошло до грешке у комуникацији. Дјеца и грађани су узнемирени и то је онда реакције на то”, истакао је Којдић.

Нагласио да полиција свакој пријави информацији приступа озбиљно, али вјерује да је ова појава заправо рефлексија на догађаје из Србије.

”Та ситуација је довела до тога да људи полицији пријављују неке догађаје, које прије двадесетак дана нису пријављивали. Радује ме чињеница да се таква дешавања пријављују, јер је то знак да грађани вјерују полицији”, каже Којдић.

Будући да се у јавности помињало да су возачи дјеци нудили новац и ужину, он каже да полиција није утврдила да је неко дословце изговорио те реченице.

”Када неко дјетету понуди бомбону кроз прозор, то није кривично дјело, али је аларм да се реагује. Када се заустави и пита гдје се налази нека улица, то није кривично дјело. Наравно да дјеца не требају да сједају у возило с непознатим људима, што су опште познате ствари и наравно да требају бити опрезни. Ми ћемо пронаћи сва лица која се помињу у том контексту и с њима обавити разговор”, рекао је Којдић.

На питање новинара он је потврдио да је посљедњих десетак година у више наврата било сличних појава, али да за то вријеме није евидентирана ниједна отмица дјетета у Бањалуци.

Додао је да је МУП Републике Српске озбиљно приступа безбједности дјеце, наводећи да су едуковали више од 150 полицијских службеника за школске полицајце који су свакодневно на терену и воде рачуна о безбједности дјеце и школа.

”Имамо патроле којима је задатак да обилазе школе и вртиће, имамо службенике у цивилу који су свакодневно на терену и томе се веома озбиљно приступа. У протеклој години формирали смо Одсјек за за малољетничку делинквенцију и имао одличну сарадњу са школама, центрима за социјални рад”, истакао је Којдић.


Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Ова занимљива и узбудљива прича прати Дилан, младу дјевојку која своје снове мора да стави по страни и уда се за Барана, који би женидбом са њом прекинуо дугогодишњу крвну освету између њихових породица, Карабеј и Демир.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Наша Српска

    Наша Српска

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.