Ненад Сузић

Бивши министар тражи укидање осуђујуће пресуде за педофилију

У Врховном суду Републике Српске данас је одржано жалбено рочиште у предмету против Ненада Сузића (74), бившег министра просвете Републике Српске и професора Универзитета у Бањалуци, који је неправоснажно осуђен на девет година затвора због обљубе над дјететом млађим од 15 година.

Рочиште је одржано три и по године након што је Окружни суд у Бањалуци изрекао првостепену пресуду на коју су жалбе уложили и тужилаштво и одбрана.

Како сазнаје АТВ одбрана се жалила због битних повреда кривичног поступка, те погрешно и непотпуно утврђеног чињеничног стања у првостепеној пресуди. Од судског вијећа су тражили да Сузића ослободи кривице или да укине првостепену пресуду и поступак врати на ново суђење. Очекује се да ће одлука по жалби бити донесена у року од мјесец дана.

Подсјетимо, осим деветогодишње казне затвора Сузићу је изречена безбједносна мјера потпуне забране вршења позива, дјелатности или дужности професора при чијем се обављању остварује непосредан контакт с дјецом. Такође, изречена му је и забрана комуникације са жртвом, те да јој се приближава на удаљеност од 50 метара.

Суђење у овом предмету је било затворено за јавности и детаљи пресуде, али и оптужнице нису саопштени. Сузић је у притвору провео шест месеци, а током поступка се бранио са слободе. 

Сузић је ухапшен 5. јуна 2019. године, након што су се родитељи тада 14-годишње жртве обратили полицији. Случај је пријављен недуго након немилог догађаја, када је узнемирена дјевојчица родитељима испричала да ју је Сузић, који им је комшија и добро га познају, напаствовао, односно пипкао по интимним дијеловима тијела. У истрази се помињало да је Сузић дјевојчици говорио да о томе никоме не смије причати и да ће то остати њихова тајна. Сузић је током саслушања, али и цијелог поступка негирао те оптужбе.

Пратите нас и путем Вибера