Nenad Suzić

Bivši ministar traži ukidanje osuđujuće presude za pedofiliju

U Vrhovnom sudu Republike Srpske danas je održano žalbeno ročište u predmetu protiv Nenada Suzića (74), bivšeg ministra prosvete Republike Srpske i profesora Univerziteta u Banjaluci, koji je nepravosnažno osuđen na devet godina zatvora zbog obljube nad djetetom mlađim od 15 godina.

Ročište je održano tri i po godine nakon što je Okružni sud u Banjaluci izrekao prvostepenu presudu na koju su žalbe uložili i tužilaštvo i odbrana.

Kako saznaje ATV odbrana se žalila zbog bitnih povreda krivičnog postupka, te pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja u prvostepenoj presudi. Od sudskog vijeća su tražili da Suzića oslobodi krivice ili da ukine prvostepenu presudu i postupak vrati na novo suđenje. Očekuje se da će odluka po žalbi biti donesena u roku od mjesec dana.

Podsjetimo, osim devetogodišnje kazne zatvora Suziću je izrečena bezbjednosna mjera potpune zabrane vršenja poziva, djelatnosti ili dužnosti profesora pri čijem se obavljanju ostvaruje neposredan kontakt s djecom. Takođe, izrečena mu je i zabrana komunikacije sa žrtvom, te da joj se približava na udaljenost od 50 metara.

Suđenje u ovom predmetu je bilo zatvoreno za javnosti i detalji presude, ali i optužnice nisu saopšteni. Suzić je u pritvoru proveo šest meseci, a tokom postupka se branio sa slobode. 

Suzić je uhapšen 5. juna 2019. godine, nakon što su se roditelji tada 14-godišnje žrtve obratili policiji. Slučaj je prijavljen nedugo nakon nemilog događaja, kada je uznemirena djevojčica roditeljima ispričala da ju je Suzić, koji im je komšija i dobro ga poznaju, napastvovao, odnosno pipkao po intimnim dijelovima tijela. U istrazi se pominjalo da je Suzić djevojčici govorio da o tome nikome ne smije pričati i da će to ostati njihova tajna. Suzić je tokom saslušanja, ali i cijelog postupka negirao te optužbe.

Pratite nas i putem Vibera