Senaid Begić

Bivši federalni poslanik otišao na izdržavanje kazne zatvora

  • Извор: СРНА
  • 10.07.2023. 12:50

Bivši federalni i kantonalni poslanik Senaid Begić otišao je na izdržavanje dvoipogodišnje zatvorske kazne, na koju je osuđen pred Kantonalnim sudom u Zenici zbog zloupotrebe položaja i ovlaštenja, te prevare i pronevjere u službi.

Begić je na izdržavanju kazne u Kazneno-popravnom zavodu poluotvorenog tipa Orašje po presudi Kantonalnog suda u Zenici iz aprila 2021. godine, prenosi Birn.

Osuđen je da je, kao direktor Zavoda zdravstvenog osiguranja Zeničko-dobojskog kantona, zloupotrijebio položaj, te izvršio pronevjeru i prevaru u službi zbog nezakonitog zapošljavanja, refundiranja troškova liječenja u inostranstvu, zloupotrebe troškova prevoza i prisvajanja mobilnog telefona koji je u vlasništvu Zavoda.

Nataši Ćejić potrebna pomoć da ode na ljekarske preglede

Nataši Ćejić potrebna pomoć da ode na ljekarske preglede

Osim zatvorske kazne, Sud mu je na godinu i po zabranio obavljanje funkcija rukovođenja u državnim organima, kao i u javnim preduzećima i ustanovama.

Begić je bio poslanik SDP-a BiH u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH i član Glavnog odbora SDP-a BiH.

Nakon izricanja pravosnažne presude Kantonalnog suda u Zenici, Begiću je oduzet mandat federalnog poslanika.

Opštinski sud u Zenici je ranije prvostepenom presudom osudio Begića na četvorogodišnju kaznu zatvora, ali mu je na Kantonalnom sudu ta kazna smanjena na dvije i po godine.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: