Аљоша Борковић

АТВ сазнаје: Бањалучки хакер ухапшен у Хрватској!

Аљоша Борковић, хакер из Бањалуке, ухапшен је на Граничном прелазу Гуња на основу међународне потјернице коју је за њим расписао Основни суд у Бањалуци, сазнаје АТВ.

Борковић је 4. јуна ухапсила хрватска полиција и рјешењем Жупанијског суда у Вуковару одређен му је екстрадициони притвор.

Бањалучки хакер тражио 500.000 евра да не објави експлицитни снимак

Бањалучки хакер тражио 500.000 евра да не објави експлицитни снимак

Потјерница за Борковићем расписана је 15. маја ове године ради кривичног гоњења.

Њему су на терет стављена кривична дјела изнуде, уношење компјутерских вируса, компјутерска превара, неовлаштен приступ заштићеном компјутеру, компјутерској мрежи, телекомуникационој мрежи и електронској обради података и уцјене.

Бањалучки хакер од хрватске ”Петрокемије” покушао изнудити милион куна

Бањалучки хакер од хрватске ”Петрокемије” покушао изнудити милион куна


Против Борковића МУП Републике Српске је раније подносио више пријава због уцјене у којој је тражио 500.000 евра да не објави експлицитни снимак до којег је дошао неовлаштеним приступом заштићеном компјутеру.

У јулу прошле године је пријављен тужилаштву за сајбер напад у којем је од адвоката Васвије Видовић украо податке о разним предметима и у њено име слао лажне поруке бројним људима, а затим покушао да изнуди новац. Осумњичен је за неовлаштен приступ рачунарима фирме ТРБ (Технички ремонт Братунац).

У два наврата је пријављиван због сумње да је упадом у рачунаре покушао да изнуди новац од хрватске фирме ”Петрохемија”. Осумњичен је и за прибављаље лажну службене легитимације Владе Републике Српске, као и службене легитимације Синдиката полиције и полицијских старјешина Републике Србије са службеном значком, које је употребио као праве.

У октобру прошле године пријављен је да је покушао да изнуди 150.000 евра од ”Клинике Костић” из Бањалуке. И тада се наводило да је Борковић хаковао рачунарски систем ”Клинике Костић”, да би потом тражио да му се у крипто валути ”Биткоин” исплати 150.000 евра како би им откључао систем, те да не објави снимљени садржај.

Борковић се нашао под истрагом МУП-а Српске и због сумње да је у априлу 2022. године помагао у бјекству Јовану Јошилу, коме се спремало хапшење у наставку акције ”Сториџ” што је избјегао управо уз помоћ Борковића.

Пратите нас и путем Вибера

  • 19:50 Временска прогноза

    Преглед временских и биометеоролошких прилика у земљи и региону.

  • 19:52 Без коментара

    Кратка, динамична и занимљива емисија која окупља и износи видео снимке необичних и несвакидашњих призора и догађаја из цијелог свијета.

  • 19:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 20:00 Имате ријеч са Милијаном Кос

    ''Ко? Шта? Када? Гдје? Зашто? Како? И ту се питања не заустављају - отворено и одважно.

  • 20:45 Серија: Од јутра до сутра

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 21:30 Серија: Ко те шиша

    ''Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.