За исхрану стоке

Ватра уништила пашњаке у билећком селу Граница, хеликоптери Српске и Србије спасили куће

  • Извор: СРНА
  • 04.09.2024. 10:56

Пожар који је прије двадесетак дана избио у билећком селу Граница, када су уз помоћ хеликоптера из Републике Српске и Србије од ватре спасене куће, иза себе је оставио десетине километара изгорјеле траве и пашњака, па мјештани имају проблем са испашом стоке од које живе.

Билећки ватрогасци, мјештани и хеликоптери Хеликоптерског сервиса Републике Српске и Хеликоптерска јединица Министарства унутрашњих послова (МУП) Србије данима су се борили са ватреном стихијом, која је на неколико десетина метара пришла кућама, али су срећом, успјели да их одбране.

Мјештани се сада суочавају са посљедицама пожара, јер су изгорјели пашњаци за исхрану стоке.

Хеликоптери из Српске добили савезника у гашењу пожара: Небо се отворило изнад Билеће!

Хеликоптери из Српске добили савезника у гашењу пожара: Небо се отворило изнад Билеће!

Миодраг Столица који са породицом живи у селу Граница рекао је Срни да је пожар прво плануо у селу Подгорје, да су у гашењу помагали и мјештани Границе, а да је послије два дана ватра букнула и у његовом селу.

"Ватра је на неколико десетина метара била пришла мојој кући, а исто тако и кућама комшија. Нама сада није остало пар стотина квадрата да можемо стоку пустити, све је изгорјело", прича Столица.

Он каже да његова породица храни 28 коза и три краве, да због недостатка испаше сада стоку хране сијеном, а да ће зимус морати да купи додатне количине сијена и жита.

"Страховали смо тих дана за кућу, пошто смо хеликоптере Републике Српске и Србије видјели, много нам је значило што су били ту. Стварно су се потрудили, спасили су нам куће и много смо им захвални", нагласио је Столица.

АТВ са пилотима Хеликоптерског сервиса Српске, погледајте како изгледа гашење пожара у Билећи

АТВ са пилотима Хеликоптерског сервиса Српске, погледајте како изгледа гашење пожара у Билећи

Његов комшија Гашо Столица рекао је Срни да је пожар угрозио и његову кућу.

"Да није било хеликоптера, ватрогасаца и нас мјештана, кућа би изгорела, толико се био спустио пожар. Веома смо захвални људима из хеликоптерских сервиса Републике Српске и Србије, свака им част, они су дали максимум од себе и спасили објекте, што је најважније куће", истакао је Столица.

Гашо Столица, који живи са својим оцем, каже да хране три краве и десетак коза, те да је пожар уништио скоро сву испашу.

"Сада се помало креће стока, један дио терена је остао, али све је то слабо, тако да је стока углавном у штали, дајем сточну храну. За зиму ћу морати купити сијено које није било планирано да се купује, јер ће се потрошити доста сијена док се обнови трава", рекао је Столица.

Село Граница налази се на десетак километара од Билеће, има око 30-ак становника који живе углавном од сточарства и земљорадње.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 12:30 Серија: Ред Рок (12+) (Р)

    ' 'Серија: Ред Рок (12+) (Р)

  • 12:55 Наша Српска (Р)

    ''Наша Српска (Р)

  • 13:20 Досије (Р)

    Емисија која је дуги низ година дио нашег програма, 'Досије', расвијетљава догађаје у које мало ко смије да завири, проговора о актуелним темама о којима се ћути, распакује чињенице случајева злочина, криминала и корупције, на сасвим нови начин, прецизно попут вјештака.

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Кето кухињица

    ''Кето кухињица

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    ''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.