Za ishranu stoke

Vatra uništila pašnjake u bilećkom selu Granica, helikopteri Srpske i Srbije spasili kuće

  • Izvor: SRNA
  • 04.09.2024. 10:56

Požar koji je prije dvadesetak dana izbio u bilećkom selu Granica, kada su uz pomoć helikoptera iz Republike Srpske i Srbije od vatre spasene kuće, iza sebe je ostavio desetine kilometara izgorjele trave i pašnjaka, pa mještani imaju problem sa ispašom stoke od koje žive.

Bilećki vatrogasci, mještani i helikopteri Helikopterskog servisa Republike Srpske i Helikopterska jedinica Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Srbije danima su se borili sa vatrenom stihijom, koja je na nekoliko desetina metara prišla kućama, ali su srećom, uspjeli da ih odbrane.

Mještani se sada suočavaju sa posljedicama požara, jer su izgorjeli pašnjaci za ishranu stoke.

Helikopteri iz Srpske dobili saveznika u gašenju požara: Nebo se otvorilo iznad Bileće!

Helikopteri iz Srpske dobili saveznika u gašenju požara: Nebo se otvorilo iznad Bileće!

Miodrag Stolica koji sa porodicom živi u selu Granica rekao je Srni da je požar prvo planuo u selu Podgorje, da su u gašenju pomagali i mještani Granice, a da je poslije dva dana vatra buknula i u njegovom selu.

"Vatra je na nekoliko desetina metara bila prišla mojoj kući, a isto tako i kućama komšija. Nama sada nije ostalo par stotina kvadrata da možemo stoku pustiti, sve je izgorjelo", priča Stolica.

On kaže da njegova porodica hrani 28 koza i tri krave, da zbog nedostatka ispaše sada stoku hrane sijenom, a da će zimus morati da kupi dodatne količine sijena i žita.

"Strahovali smo tih dana za kuću, pošto smo helikoptere Republike Srpske i Srbije vidjeli, mnogo nam je značilo što su bili tu. Stvarno su se potrudili, spasili su nam kuće i mnogo smo im zahvalni", naglasio je Stolica.

ATV sa pilotima Helikopterskog servisa Srpske, pogledajte kako izgleda gašenje požara u Bileći

ATV sa pilotima Helikopterskog servisa Srpske, pogledajte kako izgleda gašenje požara u Bileći

Njegov komšija Gašo Stolica rekao je Srni da je požar ugrozio i njegovu kuću.

"Da nije bilo helikoptera, vatrogasaca i nas mještana, kuća bi izgorela, toliko se bio spustio požar. Veoma smo zahvalni ljudima iz helikopterskih servisa Republike Srpske i Srbije, svaka im čast, oni su dali maksimum od sebe i spasili objekte, što je najvažnije kuće", istakao je Stolica.

Gašo Stolica, koji živi sa svojim ocem, kaže da hrane tri krave i desetak koza, te da je požar uništio skoro svu ispašu.

"Sada se pomalo kreće stoka, jedan dio terena je ostao, ali sve je to slabo, tako da je stoka uglavnom u štali, dajem stočnu hranu. Za zimu ću morati kupiti sijeno koje nije bilo planirano da se kupuje, jer će se potrošiti dosta sijena dok se obnovi trava", rekao je Stolica.

Selo Granica nalazi se na desetak kilometara od Bileće, ima oko 30-ak stanovnika koji žive uglavnom od stočarstva i zemljoradnje.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 12:30 Serija: Red Rok (12+) (R)

    ' 'Serija: Red Rok (12+) (R)

  • 12:55 Naša Srpska (R)

    ''Naša Srpska (R)

  • 13:20 Dosije (R)

    Еmisija koja je dugi niz godina dio našeg programa, 'Dosije', rasvijetljava događaje u koje malo ko smije da zaviri, progovora o aktuelnim temama o kojima se ćuti, raspakuje činjenice slučajeva zločina, kriminala i korupcije, na sasvim novi način, precizno poput vještaka.

  • 13:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 14:00 Keto kuhinjica

    ''Keto kuhinjica

  • 14:15 Serija: Aviondžije (R) (12+)

    ''Serija 'Aviondžije' je domaći sitkom u režiji i prema ideji Saše i Ivana Al Hameda.