Добој

Уз војне почасти сахрањени посмртни остаци пилота ВРС Остоје Остојића

  • Извор: СРНА
  • 27.07.2024. 15:08

Уз војне почасти и почасну паљбу данас су у Добоју сахрањени посмртни остаци пилота Војске Републике Српске Остоје Остојића (30) из Предрага код Завидовића, који је био у хеликоптеру обореном 18. септембра 1992. године код Станара.

Ваздухопловни капетан Остоја Остојић службовао је у Загребу, а у састав Војске Републике Српске ушао је након распада ЈНА.

Некадашњи пилот и колега из класе Жељко Марјановић рекао је новинарима да је Остоја кренуо из Бањалуке за Добој по документе јер је планирао да се вјенча, а несрећне околности су биле такве да се налазио у хеликоптеру који је погођен код Станара.

Марјановић је навео да су хеликоптер оборили припадници ХВО-а када је летјелица прешла линију раздвајања.

Он је навео да је завршио ваздухопловну гимназију у Мостару са Остојићем, који је завршио и академију у Задру.

''Хелез прикривено ради на продаји оружја Украјини''

''Хелез прикривено ради на продаји оружја Украјини''

Ујак погинулог пилота Милан Стојановић рекао је да је Остоја био надарено дијете, што је и било препознато, те да је упућен у војну гимназију, а затим и у војну академију.

"Био је понос наше породице", рекао је Стојановић и додао да је дио посмртних остатака размијењен након неколико година.

Остојићева рођака Милојка Бабић рекла је да га памти по херојству јер је током агресије муслиманских јединица на возућки крај из Предрага хеликоптером евакуисао око 50 мјештана који су транспортовани у Бањалуку.

Уз чланове породице вијенац су положили и чланови Удружења ваздухопловаца из Бањалуке, чији је представник Бране Јанковић указао на значај очувања сјећања на погинуле и преминуле колеге.

Јанковић, некадашњи пилот, рекао је да током борбеног задатка пилот нема простора за страх и размишља само о томе како да изврши задатак.

Сахрана је обављена на градском гробљу Шушњари у породичној гробници.

Положени вијенци и одржана Свечана академија за Дан општине

Положени вијенци и одржана Свечана академија за Дан општине

У хеликоптеру су заједно са Остојићем 18. августа 1992. године погинули и чланови посаде Душан Павловић, Жељко Зорић и Драган Поповић.

Погинули су и пилоти Жељко Радаковић и Зоран Гајица, који су требали да преузму смјену, као и једна жена цивил.

Хеликоптер је пао између линија, али су муслиманско-хрватске снаге покупиле остатке тијела посаде, који су размијењени тек након више година.

Страдање је описано у књизи "Икари Српске, од друге ваздухопловне мешовите бригаде ВВКЈ до 92. мешовите авијацијске бригаде ВРС", аутора Данка Боројевића, Драге Ивића и Жељка Убовића.

Пратите нас и путем Вибера

  • 17:50 Емисија: Народ прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић.

  • 18:20 Чаролија Републике Српске

    ''Чаролија Републике Српске

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Серија: Љубавни залогаји (12+)

    ' '''Домаћи ситком ’Љубавни залогаји’ у режији Милорада Милиновића узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и овај симпатични ситком.

  • 20:30 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    ' ''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.