РУЦЗ

Трнинић у Гацку: Брза реакција кључна у гашењу пожара

  • Извор: АТВ
  • 16.07.2024. 17:30

Вршилац дужности директора Републичке управе цивилне заштите Борис Трнинић стигао је у Гацко гдје се састао са начелником ове општине Огњеном Милинковићем и гатачким ватрогасцима.

На подручју Гацка је претходних дана избило више пожара, а у гашењу ватре био је ангажован и хеликоптер Хеликоптерског сервиса Републике Српске. Тренутно су сви пожари угашени.

Екипе ватрогасаца и даље прате ситуацију, у приправности је и посада са хеликоптером Хеликоптерског сервиса Републике Српске.

Трнинић је похвалио начелника и ватрогасце који су са припадницима Републичке управе цивилне заштите брзо реаговали и формирали резервоар за воду што је убрзало гашење ватрене стихије.

„Хеликоптер Хеликоптерског сервиса је изашао на терен и угасили су пожаре, за сада то мирује. видјећемо за даље. Рад и координација локалних заједница и ватрогасаца са РУЦЗ и Хеликоптерским сервисом апсолутно добро функционише, задовољни смо како смо ријешили овај први проблем“, рекао је Трнинић.

Говорећи о захтјеву Србије да пошаље свој хеликоптер у БиХ, Трнинић је рекао да се то мора ријешити. Конаковић прибавља политичке поене, каже Трнинић.

„То нема везе са процедурама, он то тура на нека друга министарства. једина је сметња што су то српски хеликоптери, односно МУП-а Србије и то је једина права истина. То се мора ријешити“, истакао је Трнинић.

 Хеликоптери МУП-а Србије би помогли и у гашењу пожара на подручју ФБиХ, уколико би за то било потребе, рекао је Трнинић.

„Невјероватно је, нама треба помоћ, неко нам је нуди, један појединац, у овом случају господин Конаковић, то не жели, спрјечава. Видјећемо како ће се то ријешити, хуманитарни је рад, мора се ријешити. Србија је изашла са својим хеликоптерима у Сјеверној Македонији, гасе пожаре, не видим зашто то не би урадили и са Републиком Српском“, изјавио је Трнинић.

Он је рекао да постоји идеја да се набави нови хеликоптер за Хеликоптерски сервис Републике Српске.

„Републичка управа цивилне заштите једним дијелом са Министарством финанинсија и Владом Републике Српске ће у наредном периоду кренути у набавку новог хеликоптера, јер је Хеликоптерски сервис у једном тренутку јако оптерећен, имамо гашење пожара у сезони, медицинске транспорте, морамо да растеретимо Хеликоптерски сервис а то можемо једино набавком новог хеликоптера“, рекао је Трнинић.

Начелник Гацка Огњен Милинковић захвалио је РУЦХ и Трнинићу, као и ХСРС те ватрогасцима из Гацка на гашењу пожара. Захвалност је упутио и РиТЕ „Гацко“ као и предузећу „Комос“ Гацко.

„Успјели смо један велики пожар да зауставимо и да спријечимо ширење пожара на планину Баба и Бјелашницу, који је пријетио да захвати велики дио црногоричне шуме, што би била еколошка катастрофа и огромна економска штета“, изјавио је Милинковић додајући да су реаговали веома брзо.



Пратите нас и путем Вибера

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:42 Спорт

    Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.

  • 19:49 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:50 Временска прогноза

    Преглед временских и биометеоролошких прилика у земљи и региону.

  • 19:52 Без коментара

    Кратка, динамична и занимљива емисија која окупља и износи видео снимке необичних и несвакидашњих призора и догађаја из цијелог свијета.

  • 19:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.