RUCZ

Trninić u Gacku: Brza reakcija ključna u gašenju požara

  • Izvor: ATV
  • 16.07.2024. 17:30

Vršilac dužnosti direktora Republičke uprave civilne zaštite Boris Trninić stigao je u Gacko gdje se sastao sa načelnikom ove opštine Ognjenom Milinkovićem i gatačkim vatrogascima.

Na području Gacka je prethodnih dana izbilo više požara, a u gašenju vatre bio je angažovan i helikopter Helikopterskog servisa Republike Srpske. Trenutno su svi požari ugašeni.

Еkipe vatrogasaca i dalje prate situaciju, u pripravnosti je i posada sa helikopterom Helikopterskog servisa Republike Srpske.

Trninić je pohvalio načelnika i vatrogasce koji su sa pripadnicima Republičke uprave civilne zaštite brzo reagovali i formirali rezervoar za vodu što je ubrzalo gašenje vatrene stihije.

„Helikopter Helikopterskog servisa je izašao na teren i ugasili su požare, za sada to miruje. vidjećemo za dalje. Rad i koordinacija lokalnih zajednica i vatrogasaca sa RUCZ i Helikopterskim servisom apsolutno dobro funkcioniše, zadovoljni smo kako smo riješili ovaj prvi problem“, rekao je Trninić.

Govoreći o zahtjevu Srbije da pošalje svoj helikopter u BiH, Trninić je rekao da se to mora riješiti. Konaković pribavlja političke poene, kaže Trninić.

„To nema veze sa procedurama, on to tura na neka druga ministarstva. jedina je smetnja što su to srpski helikopteri, odnosno MUP-a Srbije i to je jedina prava istina. To se mora riješiti“, istakao je Trninić.

 Helikopteri MUP-a Srbije bi pomogli i u gašenju požara na području FBiH, ukoliko bi za to bilo potrebe, rekao je Trninić.

„Nevjerovatno je, nama treba pomoć, neko nam je nudi, jedan pojedinac, u ovom slučaju gospodin Konaković, to ne želi, sprječava. Vidjećemo kako će se to riješiti, humanitarni je rad, mora se riješiti. Srbija je izašla sa svojim helikopterima u Sjevernoj Makedoniji, gase požare, ne vidim zašto to ne bi uradili i sa Republikom Srpskom“, izjavio je Trninić.

On je rekao da postoji ideja da se nabavi novi helikopter za Helikopterski servis Republike Srpske.

„Republička uprava civilne zaštite jednim dijelom sa Ministarstvom finaninsija i Vladom Republike Srpske će u narednom periodu krenuti u nabavku novog helikoptera, jer je Helikopterski servis u jednom trenutku jako opterećen, imamo gašenje požara u sezoni, medicinske transporte, moramo da rasteretimo Helikopterski servis a to možemo jedino nabavkom novog helikoptera“, rekao je Trninić.

Načelnik Gacka Ognjen Milinković zahvalio je RUCH i Trniniću, kao i HSRS te vatrogascima iz Gacka na gašenju požara. Zahvalnost je uputio i RiTЕ „Gacko“ kao i preduzeću „Komos“ Gacko.

„Uspjeli smo jedan veliki požar da zaustavimo i da spriječimo širenje požara na planinu Baba i Bjelašnicu, koji je prijetio da zahvati veliki dio crnogorične šume, što bi bila ekološka katastrofa i ogromna ekonomska šteta“, izjavio je Milinković dodajući da su reagovali veoma brzo.



Pratite nas i putem Vibera

  • 19:52 Bez komentara

    Kratka, dinamična i zanimljiva emisija koja okuplja i iznosi video snimke neobičnih i nesvakidašnjih prizora i događaja iz cijelog svijeta.

  • 19:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 20:00 Serija: Od jutra do sutra (12+)

    '''' 'Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 20:50 Serija: Ko te šiša

    'Humoristična hrvatska serija 'Ko te šiša' prati Žigmunda, vlasnika staromodnog frizerskog salona 'Salon za gospodu' i Božicu, vlasnicu modernog salona za dame 'Kolet', koji se nalaze jedan prekoputa, na jednom zagrebačkom trgu, a dijeli ih samo kafanica 'Pri Taubeku'.

  • 21:20 Novine (12+)

    ''Novine (12+)

  • 22:15 Večernje vijesti

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.