Ангажовали адвоката

Теслић: Мјештани Гаја против изградње стамбених зграда у свом насељу

  • Извор: АТВ
  • 17.09.2024. 19:25

Мјештани Гаја и даље се жустро противе изградњи стамбених зграда међу приватним кућама у том насељу. Подсјећају да је 60 мјештана још прије годину дана потписало и петицију.

Успротивили су се Ревизији Регулационог плана, али узалуд. Усвојио га је теслићки Парламент. Мјештани су отишли корак даље, ангажовали адвоката и обратили се  Уставном суду Републике Српске.

"Тражимо да се Ревизија регулационог плана поништи јер сматрамо да није законски обављена процедура. Покренули смо иницијативу о уставности и законитости одлуке о усвајању Регулационог плана зоне С1Ц1", каже Сабина Јакуповић.

У Уставном суду Републике Српске кажу да су у новембру прошле године  запримили иницијативу групе грађана из Теслића. Очекује се доношење одлуке.

"Оспорена одлука Скупштине општине Теслић обухвата регулациони план за простор између ријека Мале и Велике Усоре, градске тржнице, улице Светог Саве и индустријских комплекса 'Дестилација' и 'Борја' у Теслићу. Овај предмет је тренутно у раду, а према програму рада Уставног суда Републике Српске за 2024. годину, одлука би требала бити донесена на октобарској, а најкасније на новембарској сједници Уставног суда", поручили су из Уставног суда.

Мјештани појашњавају да су преко њихових породичних кућа и имања, добрим дијелом, предвиђене стамбене зграде, путеви, паркинзи. Кажу, и да су на просторно планирање огорчени и  због нове зграде које је изграђена на самом улазу у насеље Гај.

"Тај колективни смјештај, оно што треба законски, а то је довољно паркинг простора није ту испуњено. Даље, кад сам пролазила испод капају климе које нису сведене по терасама него капа по глави. То знају грађани Теслића јер дословно балкони висе над тротоаром", објашњава Сабина Јакуповић.

А случај Гај је само један у низу оних у којим се Теслићани жале на рад Николе Стокића, начелника Одјељења за просторно уређење општине Теслић. Подсјећамо, Стокић је у у једном другом случају, оптужен за злоупотребу службеног положаја или овлашћења, а његов шеф,  Милан Миличевић, начелник Теслића, оптужен је за трговину утицајем.

Иначе, Уставни суд Српске посљедњих година два пута је оцјењивао уставност и законитост одлука урбанистичко-планске регулативе за поједина подручја општине Теслић. Донио је одлуке да нису у сагласности са Уставом Републике Српске и Законом о уређењу простора и грађењу.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: