Angažovali advokata

Teslić: Mještani Gaja protiv izgradnje stambenih zgrada u svom naselju

  • Izvor: ATV
  • 17.09.2024. 19:25

Mještani Gaja i dalje se žustro protive izgradnji stambenih zgrada među privatnim kućama u tom naselju. Podsjećaju da je 60 mještana još prije godinu dana potpisalo i peticiju.

Usprotivili su se Reviziji Regulacionog plana, ali uzalud. Usvojio ga je teslićki Parlament. Mještani su otišli korak dalje, angažovali advokata i obratili se  Ustavnom sudu Republike Srpske.

"Tražimo da se Revizija regulacionog plana poništi jer smatramo da nije zakonski obavljena procedura. Pokrenuli smo inicijativu o ustavnosti i zakonitosti odluke o usvajanju Regulacionog plana zone S1C1", kaže Sabina Jakupović.

U Ustavnom sudu Republike Srpske kažu da su u novembru prošle godine  zaprimili inicijativu grupe građana iz Teslića. Očekuje se donošenje odluke.

"Osporena odluka Skupštine opštine Teslić obuhvata regulacioni plan za prostor između rijeka Male i Velike Usore, gradske tržnice, ulice Svetog Save i industrijskih kompleksa 'Destilacija' i 'Borja' u Tesliću. Ovaj predmet je trenutno u radu, a prema programu rada Ustavnog suda Republike Srpske za 2024. godinu, odluka bi trebala biti donesena na oktobarskoj, a najkasnije na novembarskoj sjednici Ustavnog suda", poručili su iz Ustavnog suda.

Mještani pojašnjavaju da su preko njihovih porodičnih kuća i imanja, dobrim dijelom, predviđene stambene zgrade, putevi, parkinzi. Kažu, i da su na prostorno planiranje ogorčeni i  zbog nove zgrade koje je izgrađena na samom ulazu u naselje Gaj.

"Taj kolektivni smještaj, ono što treba zakonski, a to je dovoljno parking prostora nije tu ispunjeno. Dalje, kad sam prolazila ispod kapaju klime koje nisu svedene po terasama nego kapa po glavi. To znaju građani Teslića jer doslovno balkoni vise nad trotoarom", objašnjava Sabina Jakupović.

A slučaj Gaj je samo jedan u nizu onih u kojim se Teslićani žale na rad Nikole Stokića, načelnika Odjeljenja za prostorno uređenje opštine Teslić. Podsjećamo, Stokić je u u jednom drugom slučaju, optužen za zloupotrebu službenog položaja ili ovlašćenja, a njegov šef,  Milan Miličević, načelnik Teslića, optužen je za trgovinu uticajem.

Inače, Ustavni sud Srpske posljednjih godina dva puta je ocjenjivao ustavnost i zakonitost odluka urbanističko-planske regulative za pojedina područja opštine Teslić. Donio je odluke da nisu u saglasnosti sa Ustavom Republike Srpske i Zakonom o uređenju prostora i građenju.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: