Модрича

Ситуација након пожара задовољавајућа

  • Извор: АТВ
  • 30.08.2024. 20:05

Од понедјељка ће у ђачке клупе сјести и ученици у Модричи. Одрађена су бројна испитивања након пожара у близини гудронске јаме. Посљедња мјерења квалитета ваздуха показала да нису угрожени здравље и животи људи.

"Ми смо стекли увјерење да је, по резултатима који то показују, да је учињено благовремено доста тога и да је оцјена да ученици могу несметано да крену са наставом, као и да комплетно становништво општине Модрича могу са олакшањем да чекају будуће кораке", каже Жељка Стојичић, министар просвјете и културе Републике Српске.

Правовремено се реаговало па нема дуготрајног аеро-загађења, увјеравају надлежни. Вода из локалног водовода је здравствено безбједна. Међутим, наставиће се с узорковањем воде, хране, те мјерењима квалитета ваздуха.

"Наредних дана извршићемо додатно мјерење и очекивати, уколико пожар потпуно нестане, да загађења ваздуха више неће бити. Такође, узорковано је и земљиште на три локације у Модричи", каже Предраг Илић, директор Института за заштиту и екологију Републике Српске.

"Препоруке су дате без обзира на резултате тих анализа. Ако се ради о поврћу и воћу из домаћег узгоја да је оно врло вјероватно контаминирано. Дали смо им препоруке за прање –топлом, здравственом, безбједном водом, детерџентом и неки литерарни извори говоре да се може прати у раствору три одсто сирћетне киселине или соде бикарбоне", каже Весна Рудић Грујић, начелник Службе за хигијену у Институту за јавно здравство Републике Српске.

Влада Српске је обезбиједила 300.000 КМ за санирање прелазних јама. Вишедеценијски је проблем гудронске јаме.  Коначно би рјешење могло да угледа свјетлост дана.

"Већ почетком септембра ћемо с једним од наших међународних партнера почети званичне састанке у припреми пројектне документације, а везано за пројекат који се бави збрињавањем опасног отпада, што гудрон свакако јесте и, наравно, препознат је као такав. Пројекат би требало да почне већ у јануару наредне године", каже министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Бојан Випотник.

На локалитету гудронска јама код Модриче 14. августа избио је пожар који је истог дана стављен под контролу. Због пожара је проглашена ванредна ситуација на дијелу општине.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 21:25 Новине (12+)

    ''Новине (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Мућке (12+)

    ''Серија: Мућке (12+)

  • 23:05 Серија: Ред рок (16+)

    ''Серија: Ред рок (16+)

  • 23:50 Ноћни програм

    Ноћни програм