Modriča

Situacija nakon požara zadovoljavajuća

  • Izvor: ATV
  • 30.08.2024. 20:05

Od ponedjeljka će u đačke klupe sjesti i učenici u Modriči. Odrađena su brojna ispitivanja nakon požara u blizini gudronske jame. Posljednja mjerenja kvaliteta vazduha pokazala da nisu ugroženi zdravlje i životi ljudi.

"Mi smo stekli uvjerenje da je, po rezultatima koji to pokazuju, da je učinjeno blagovremeno dosta toga i da je ocjena da učenici mogu nesmetano da krenu sa nastavom, kao i da kompletno stanovništvo opštine Modriča mogu sa olakšanjem da čekaju buduće korake", kaže Željka Stojičić, ministar prosvjete i kulture Republike Srpske.

Pravovremeno se reagovalo pa nema dugotrajnog aero-zagađenja, uvjeravaju nadležni. Voda iz lokalnog vodovoda je zdravstveno bezbjedna. Međutim, nastaviće se s uzorkovanjem vode, hrane, te mjerenjima kvaliteta vazduha.

"Narednih dana izvršićemo dodatno mjerenje i očekivati, ukoliko požar potpuno nestane, da zagađenja vazduha više neće biti. Takođe, uzorkovano je i zemljište na tri lokacije u Modriči", kaže Predrag Ilić, direktor Instituta za zaštitu i ekologiju Republike Srpske.

"Preporuke su date bez obzira na rezultate tih analiza. Ako se radi o povrću i voću iz domaćeg uzgoja da je ono vrlo vjerovatno kontaminirano. Dali smo im preporuke za pranje –toplom, zdravstvenom, bezbjednom vodom, deterdžentom i neki literarni izvori govore da se može prati u rastvoru tri odsto sirćetne kiseline ili sode bikarbone", kaže Vesna Rudić Grujić, načelnik Službe za higijenu u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske.

Vlada Srpske je obezbijedila 300.000 KM za saniranje prelaznih jama. Višedecenijski je problem gudronske jame.  Konačno bi rješenje moglo da ugleda svjetlost dana.

"Već početkom septembra ćemo s jednim od naših međunarodnih partnera početi zvanične sastanke u pripremi projektne dokumentacije, a vezano za projekat koji se bavi zbrinjavanjem opasnog otpada, što gudron svakako jeste i, naravno, prepoznat je kao takav. Projekat bi trebalo da počne već u januaru naredne godine", kaže ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Bojan Vipotnik.

Na lokalitetu gudronska jama kod Modriče 14. avgusta izbio je požar koji je istog dana stavljen pod kontrolu. Zbog požara je proglašena vanredna situacija na dijelu opštine.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: