Начелник општине

Рунић: Здравствени систем у Дрвару нарушен због дуговања

  • Извор: СРНА
  • 17.02.2024. 14:24

Начелник општине Дрвар Душица Рунић рекла је да је здравствени систем у овој локалној заједници нарушен због недостатка кадра, иако су захваљујући помоћи власти Републике Српске и Србије побољшани услови рада у Дому здравља и услуге пацијентима.

- Здравствени систем је нарушен због дуговања, примарна здравствена заштита стагнира, доктори одлазе, а они који дођу не задржавају се. Све је мањи број специјалиста који се ангажују као сарадници - рекла је Рунићева.

Она је објаснила да дугогодишњи финансијски проблеми у Дому здравља спречавају ангажовање новог кадра, док текућу ликвидност угрожавају тужбе бивших радника који путем суда покушавају наплатити своја права.

Рунићева је указала да породилиште у Дрвару не ради скоро деценију и да породиље путују стотињак километара до најближе болнице.

Она је навела да је прошле године једно дијете рођено на путу према Ливну и подсјетила да је прва беба рођена послије рата у дрварском породилишту напунила 18 година.

Рунићева је подсјетила да су, захваљујући помоћи власти Републике Српске и Србије, побољшани услови рада, али и услуга пацијентима.

- Република Српска и Србија у задњих пет година донирале су возила Хитне помоћи, реконструисана је и потпуно опремљена ове служба Хитне помоћи, кабинет за физикалну терапију и урађена дигитализација РТГ апарата - навела је Рунићева.

У Дрвару је прије рата живјело око 18.000 становника, док је данас тај број мањи од 6.000.

Дрвар је некад имао велики здравствени центар, а данас само Дом здравља.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: