Начелник општине Дрвар

Рунић: Дрварчани су се храбро борили за слободу

  • Извор: СРНА
  • 24.05.2024. 21:31

Начелник општине Дрвар Душица Рунић поручила је вечерас на свечаној академији поводом 80 година од њемачког десанта на Дрвар, да Дрварчанима слобода није поклоњена, већ су се за њу борили и својом храброшћу преусмјерили комплетан ток збивања у Другом свјетском рату.

Рунићева је указала на значај његовања традиције и народноослободилачке борбе, те истакла историјску улогу Дрвара у Другом свјетском рату.

Предсједник САБРНОР-а Сеад Ђулић рекао је да је у Дрвару речено не фашизму.

- Потребно нам је јединство више него икада прије и нико не треба да ремети наш мир - рекао је Ђулић.

У културно-умјетничком програму наступили су, између осталих, чланови Аматерског културно-умјетничког друштва "Мира Лукач", етно-групе "Царза" и "Успомене", ученици Основне школе "Дрвар" и дјеца вртића "Мајка храброст".

Свечаности у Радничком дому присуствовао је велики број Дрварчана, али и делегат из реда Срба у Дому народа Парламента Федерације БиХ Горан Броћета, министар правосуђа и управе у Ливањском кантону Александар Родић, представници антифашистичких удружења из земље и региона.

Сутра у 10.00 часова биће положени вијенци код споменика жртвама фашистичког терора, након чега ће бити отворена изложба "Споменик" и организована штафета младости.

У Спомен-комплексу "25. мај 1944" под пећином биће отворена изложба "80 година од Десанта", а за посјетиоце ће бити припремљен и традиционални војнички пасуљ.

Нијемци су под шифром "Коњички скок" 25. маја 1944. године у Другом свјетском рату почели ваздушни десант на Дрвар, с намјером да униште Врховни штаб Народноослободилачке војске и партизанских одреда Југославије.

Град је снажно бомбардован, послије чега су се спустили њемачки падобранци и једрилице, а ка Дрвару су надирале јаке снаге од Книна, Бихаћа, Бањалуке, Јајца и Ливна.

Јединице око Врховног штаба, укључујући Шесту личку бригаду која је у Дрвар стигла убрзаним маршем, пружиле су снажан отпор, нанијеле падобранцима знатне губитке и омогућиле извлачење Врховног штаба, а Први пролетерски и Пети корпус бочним ударима пореметили су њемачку операцију.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Филм (Р)

    ' ''Филм (Р)

  • 16:00 Серија: Љубавни залогаји (12+) (Р)

    Домаћи ситком ’Љубавни залогаји’ у режији Милорада Милиновића узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и овај симпатични ситком.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 17:00 Серија: Насљедници (12+) (Р)

    ''Данска серија 'Насљедници', отвара причу о породици познате и ексцентричне умјетнице, Веронике, која након смрти своју дјецу ставља на велики испит живота. Гро, Фредерик и Емил очекују праведну подјелу имања, но све што је мајка имала, оставља ванбрачој ћерци Сигне.

  • 17:50 Емисија: Народ прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић.