Načelnik opštine Drvar

Runić: Drvarčani su se hrabro borili za slobodu

  • Izvor: SRNA
  • 24.05.2024. 21:31

Načelnik opštine Drvar Dušica Runić poručila je večeras na svečanoj akademiji povodom 80 godina od njemačkog desanta na Drvar, da Drvarčanima sloboda nije poklonjena, već su se za nju borili i svojom hrabrošću preusmjerili kompletan tok zbivanja u Drugom svjetskom ratu.

Runićeva je ukazala na značaj njegovanja tradicije i narodnooslobodilačke borbe, te istakla istorijsku ulogu Drvara u Drugom svjetskom ratu.

Predsjednik SABRNOR-a Sead Đulić rekao je da je u Drvaru rečeno ne fašizmu.

- Potrebno nam je jedinstvo više nego ikada prije i niko ne treba da remeti naš mir - rekao je Đulić.

U kulturno-umjetničkom programu nastupili su, između ostalih, članovi Amaterskog kulturno-umjetničkog društva "Mira Lukač", etno-grupe "Carza" i "Uspomene", učenici Osnovne škole "Drvar" i djeca vrtića "Majka hrabrost".

Svečanosti u Radničkom domu prisustvovao je veliki broj Drvarčana, ali i delegat iz reda Srba u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH Goran Broćeta, ministar pravosuđa i uprave u Livanjskom kantonu Aleksandar Rodić, predstavnici antifašističkih udruženja iz zemlje i regiona.

Sutra u 10.00 časova biće položeni vijenci kod spomenika žrtvama fašističkog terora, nakon čega će biti otvorena izložba "Spomenik" i organizovana štafeta mladosti.

U Spomen-kompleksu "25. maj 1944" pod pećinom biće otvorena izložba "80 godina od Desanta", a za posjetioce će biti pripremljen i tradicionalni vojnički pasulj.

Nijemci su pod šifrom "Konjički skok" 25. maja 1944. godine u Drugom svjetskom ratu počeli vazdušni desant na Drvar, s namjerom da unište Vrhovni štab Narodnooslobodilačke vojske i partizanskih odreda Jugoslavije.

Grad je snažno bombardovan, poslije čega su se spustili njemački padobranci i jedrilice, a ka Drvaru su nadirale jake snage od Knina, Bihaća, Banjaluke, Jajca i Livna.

Jedinice oko Vrhovnog štaba, uključujući Šestu ličku brigadu koja je u Drvar stigla ubrzanim maršem, pružile su snažan otpor, nanijele padobrancima znatne gubitke i omogućile izvlačenje Vrhovnog štaba, a Prvi proleterski i Peti korpus bočnim udarima poremetili su njemačku operaciju.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 17:50 Еmisija: Narod priča (R)

    Autorska putopisno-reportažna emisija novinarke Biljane Stokić.

  • 18:20 Čarolija Republike Srpske

    ''Čarolija Republike Srpske

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:00 ATV Vijesti

    Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.

  • 20:00 Serija: Ljubavni zalogaji (12+)

    ' '''Domaći sitkom ’Ljubavni zalogaji’ u režiji Milorada Milinovića uzbudljiva je avantura dva prijatelja Džonija i Šukija koji na Dorćolu otvaraju restoran ’na crno’, a koji nosi isti naziv kao i ovaj simpatični sitkom.

  • 20:30 Serija: Od jutra do sutra (12+)

    ' ''Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.