Приједор

Ријешен проблем излијевања Милошевице

  • Извор: АТВ
  • 13.09.2024. 19:31

Нема више излијевања Милошевице након мало јачег пљуска, а камоли вишесатних падавина. У неколико приједорских насеља кроз која протиче та рјечица, многи су одахнули.

У Тополику су стријепили чим почне киша. Сада могу мирно да спавају јер вода више не може да прелије. 

"У задње двије године како је прочишћен канал Милошевице Врбице, Тополик и Доња Орловача тренутно немају никаквих проблема што се тиче тога. Доласком градоначелника Јавора на власт урађен нам је асфалт, остале још двије три улице мале, вода струја, расвјета све имамо сад у насељу", прича Никола Бујак из овог насеља.

"Значи пуно. Прије све узмеш из куће бациш, па опет купиш, па обнова увијек. Сваке године смо имали поплаве по два пута. Сад је солидно, сад смо задовољни сви", каже Миленко Билић, насеље Тополик.

Проширено је корито ријеке, обложене косине, исправљене кривине, изграђени потпорни и парапетни зидови. Дужина прве фазе регулације водотока је 1.650 метара и до сада су радови негдје на око 60%, наглашавају из Градске управе. Био је им је ово, кажу, највећи проблем града Приједора који постепено иде у заборав. Издвојили су и средства за помоћ мјештанима чији су објекти били угрожени током поплава. 

"Када су биле поплаве на подручју нашег града, када су захватиле и Врбице и Тополик негдје око 100 домаћинстава је било заплављено. Самим тим ми смо се одлучили да као Градска управа док чекају да завршимо овај пројекат. Ми смо обезбједили средства у износу од 340.000КМ, 140.000 Град Приједор, 200.000 Влада Српске и та средства смо исплатили као помоћ због ситуације у којој су се нашли", каже Слободан Јавор, градоначелник Приједора.

И било је након више од 20 година вријеме да се проблем Милошевице ријеши и да се од поплава заштити око 4000 становника. Завршетак прве фазе радова најављен је за крај године. Вриједност пројекта је око 3,6 милиона марака, а средства је обезбједила Влада Републике Српске.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: