Prijedor

Riješen problem izlijevanja Miloševice

  • Izvor: ATV
  • 13.09.2024. 19:31

Nema više izlijevanja Miloševice nakon malo jačeg pljuska, a kamoli višesatnih padavina. U nekoliko prijedorskih naselja kroz koja protiče ta rječica, mnogi su odahnuli.

U Topoliku su strijepili čim počne kiša. Sada mogu mirno da spavaju jer voda više ne može da prelije. 

"U zadnje dvije godine kako je pročišćen kanal Miloševice Vrbice, Topolik i Donja Orlovača trenutno nemaju nikakvih problema što se tiče toga. Dolaskom gradonačelnika Javora na vlast urađen nam je asfalt, ostale još dvije tri ulice male, voda struja, rasvjeta sve imamo sad u naselju", priča Nikola Bujak iz ovog naselja.

"Znači puno. Prije sve uzmeš iz kuće baciš, pa opet kupiš, pa obnova uvijek. Svake godine smo imali poplave po dva puta. Sad je solidno, sad smo zadovoljni svi", kaže Milenko Bilić, naselje Topolik.

Prošireno je korito rijeke, obložene kosine, ispravljene krivine, izgrađeni potporni i parapetni zidovi. Dužina prve faze regulacije vodotoka je 1.650 metara i do sada su radovi negdje na oko 60%, naglašavaju iz Gradske uprave. Bio je im je ovo, kažu, najveći problem grada Prijedora koji postepeno ide u zaborav. Izdvojili su i sredstva za pomoć mještanima čiji su objekti bili ugroženi tokom poplava. 

"Kada su bile poplave na području našeg grada, kada su zahvatile i Vrbice i Topolik negdje oko 100 domaćinstava je bilo zaplavljeno. Samim tim mi smo se odlučili da kao Gradska uprava dok čekaju da završimo ovaj projekat. Mi smo obezbjedili sredstva u iznosu od 340.000KM, 140.000 Grad Prijedor, 200.000 Vlada Srpske i ta sredstva smo isplatili kao pomoć zbog situacije u kojoj su se našli", kaže Slobodan Javor, gradonačelnik Prijedora.

I bilo je nakon više od 20 godina vrijeme da se problem Miloševice riješi i da se od poplava zaštiti oko 4000 stanovnika. Završetak prve faze radova najavljen je za kraj godine. Vrijednost projekta je oko 3,6 miliona maraka, a sredstva je obezbjedila Vlada Republike Srpske.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: