Virus

Respiratorne infekcije napunile dobojski Dom zdravlja

  • Извор: АТВ
  • 13.01.2023. 19:50

Respiratorne infekcije su napunile prostorije dobojskog Doma zdravlja. Ljekari dnevno obave više od 50 pregleda.

Simptomi su slični pa je teško utvrditi koji je virus u pitanju. Pacijente najviše brine visoka temperatura koju je teško oboriti. 

“Moguće to je karakterističnije za influencu, ona traje duže, oko deset dana, temperaturu je teško oboriti zato bez testiranja ne možemo znati o kojoj je vrsti virusa riječ“, kaže dr Ana Ćeklić Stevanović, epidemiolog Doma zdravlja Doboj.

Tu su i korona i rino virusi. Pogađaju uzrast od 6 do 66. Mirovaje je ključno. Uz dosta tečnosti, vitamin C i antipiretike, savjet je neko vrijeme ostati kod kuće.  

“Da se vlaži sluznica nosa, da se vlaži grlo putem fiziološke otopine ili 2 kašikice soli i voda“, kaže Adna Hanić, dr Hitne službe. 

 “Ukoliko simptomatlogije potraje tri dana ili duže, e tada je preporuka da se jave svom porodićnom ljekaru“, rekla je Milena Bilić, specijalista porodične medicine.

Jačati imunitet takođe je preporuka ljekara. Dobojlijama su od medikamenata draži prirodni preparati. 

„Dosta limuna i blijelog luka i slanine“. 

„Bijeli luk slanina i to je to“. 

„Pripremim se za zimu, pripreme vršim od 6, 7 mjeseca i redovno dajem krv, znam koliko pekmez znači za krv i čim je krv dobra nema gripe“. 

Vakcinu kao vid zaštite, pacijenti izbjegavaju, kažu u Domu zdravlja. Protiv sezonskog gripa vakcinisani su mahom stariji sa hroničnim oboljenjima. Ono što treba da izbjegavati više od vakcine je uzimanje antibiotika na svoju ruku.  

  • 17:00 Одметница (Р) (12+)

    Одметница (Р) (12+)

  • 17:50 Емисија: Тајне музеја

    '''Емисија: Тајне музеја

  • 18:20 Манастири

    Манастири

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ вијести

    ‘АТВ вијести

  • 20:00 Народ бира, локални избори 2024

    '''У емисији ‘Народ бира' на АТВ-у сазнајте прве резултате, атмосферу у изборним штабовима од Бањалуке, преко Добоја, Бијељине, Источног Сарајева, па све до Требиња, анализе и мишљења стручњака, предвиђања политичке ситуације након избора, прве реакције кандидата, али и мишљење и реакције грађана.