Југ Српске

Преображење - слава града Требиња, пуног гостију

  • Извор: АТВ
  • 19.08.2024. 19:40

Свечани су преображенски дани на југу Српске, слава је града и Саборног храма. Баш зато је у Требињу пуно, и дешавања и гостију. Ипак, највише је славских жеља, утисака и порука.

„Порука љубави и мир и преображења да се сви преобразимо у љубав и свјетлост.“

„Један од разлога због којих сам дошла јесте да посјетим Требиње на данашњи дан. Прелијепи утисци, за све препоруке, када се вратим кући свима ћу препоручити да дођу у Требиње баш на данашњи дан.“

„Требиње је стварно рај на земљи, кратко речено.“

„У свом граду је увијек лијепо, у својој Херцеговини поготово када је слава.“

Када је слава Херцеговци не штеде. На пијацу су медари и винари изнијели своје најбоље производе.

 „Гости када дођу на ваш штанд шта им понудите?“ „Прво медењак, домаћи, традиционални, онакав какав су правиле наше баке, а онда чашицу лозе, траварице или медоваче па онда тек мед“, прича нам Јелена Даниловић, Требиње. 

„Ми редовно овдје долазимо, увијек је тражено домаће, ти производи, задовољни су купци и враћају се, то је најбитније“, каже Радмила Радовановић, Невесиње. 

Под платане су стигле и Гачанке, оне су донијеле оно са чим се највише поносе. На све стране се ширио мирис кајмака из мјешине.

„Кајмак иде уз све, најбољи производ гдје је кајмак у основи јесте цицвара,  још у Гацку цицвара са медом, е то је специјалитет“, рекла је Драгана Миловић, Удружење произвођача "Гатачког кајмака". 

Посебни су ово дана и за првог човјека града. Мирко Ћурић каже да је требињски преображај на боље из године у годину све видљивији.

„Сматрамо да је у Требињу учињено доста тога али исто тако можемо да кажемо узалуд вам неке инвестиције и мостови и путеви ако немате омладину и ако немате дјеце, Богу хвала имамо и са тим да се похвалимо. Можемо да кажемо да је Требиње сваког дана све бројније и бројније“, изјавио је Мирко Ћурић, градоначелник Требиња.  

Неколико владика са свештенством у Саборном храму је  служило свету литургију. Преломљен је колач и освештани први овогодишњи  гроздови. У част славе организовани су сајмови, изложбе, концерти.

Требињске славске свечаности трају неколико дана, круна ће бити вечерас када ће улицама најјужнијег града проћи свечана литија а онда ће се одржати и концерт под платанима.

Пратите нас и путем Вибера

  • 22:30 Серија: Мућке (12+)

    Серија: Мућке (12+)

  • 23:05 Црна Свадба (16+)

    Црна Свадба (16+)