Jug Srpske

Preobraženje - slava grada Trebinja, punog gostiju

  • Izvor: ATV
  • 19.08.2024. 19:40

Svečani su preobraženski dani na jugu Srpske, slava je grada i Sabornog hrama. Baš zato je u Trebinju puno, i dešavanja i gostiju. Ipak, najviše je slavskih želja, utisaka i poruka.

„Poruka ljubavi i mir i preobraženja da se svi preobrazimo u ljubav i svjetlost.“

„Jedan od razloga zbog kojih sam došla jeste da posjetim Trebinje na današnji dan. Prelijepi utisci, za sve preporuke, kada se vratim kući svima ću preporučiti da dođu u Trebinje baš na današnji dan.“

„Trebinje je stvarno raj na zemlji, kratko rečeno.“

„U svom gradu je uvijek lijepo, u svojoj Hercegovini pogotovo kada je slava.“

Kada je slava Hercegovci ne štede. Na pijacu su medari i vinari iznijeli svoje najbolje proizvode.

 „Gosti kada dođu na vaš štand šta im ponudite?“ „Prvo medenjak, domaći, tradicionalni, onakav kakav su pravile naše bake, a onda čašicu loze, travarice ili medovače pa onda tek med“, priča nam Jelena Danilović, Trebinje. 

„Mi redovno ovdje dolazimo, uvijek je traženo domaće, ti proizvodi, zadovoljni su kupci i vraćaju se, to je najbitnije“, kaže Radmila Radovanović, Nevesinje. 

Pod platane su stigle i Gačanke, one su donijele ono sa čim se najviše ponose. Na sve strane se širio miris kajmaka iz mješine.

„Kajmak ide uz sve, najbolji proizvod gdje je kajmak u osnovi jeste cicvara,  još u Gacku cicvara sa medom, e to je specijalitet“, rekla je Dragana Milović, Udruženje proizvođača "Gatačkog kajmaka". 

Posebni su ovo dana i za prvog čovjeka grada. Mirko Ćurić kaže da je trebinjski preobražaj na bolje iz godine u godinu sve vidljiviji.

„Smatramo da je u Trebinju učinjeno dosta toga ali isto tako možemo da kažemo uzalud vam neke investicije i mostovi i putevi ako nemate omladinu i ako nemate djece, Bogu hvala imamo i sa tim da se pohvalimo. Možemo da kažemo da je Trebinje svakog dana sve brojnije i brojnije“, izjavio je Mirko Ćurić, gradonačelnik Trebinja.  

Nekoliko vladika sa sveštenstvom u Sabornom hramu je  služilo svetu liturgiju. Prelomljen je kolač i osveštani prvi ovogodišnji  grozdovi. U čast slave organizovani su sajmovi, izložbe, koncerti.

Trebinjske slavske svečanosti traju nekoliko dana, kruna će biti večeras kada će ulicama najjužnijeg grada proći svečana litija a onda će se održati i koncert pod platanima.

Pratite nas i putem Vibera