У Министарству рударства и енергетике

Потписан уговор: Соколац добија највећу инвестицију - соларну електрану

  • Извор: АТВ
  • 05.01.2024. 15:46

Уговор о концесији за изградњу и кориштење соларне фотонапонске електране „Соколац 100 MW“ потписан је данас је у Министарству енергетике и рударства Републике Српске у Бањалуци.

Уговор је потписао ресорни министар Петар Ђокић са директором компаније „ЕнтерСтејт“ (EnerState) Соколац Рајком Зубаном, који је и инвеститор овог пројекта.

Инсталисана снага електране је 100MW, а процијењена годишња производња износиће 142 GWh. 

Ово је највећа инвестиција у општини Соколац, вриједност инвестиције износи око 100 милиона евра, а концесиони период је 50 година, напомињу из Министарства енергетике и рударства.

Према ријечима начелника општине Соколац Милована Бјелице ово је један од најважнијих дана за нови привредни замах Сокоца и читаве регије. 

“Соларна електрана представља темељ на коме ћемо градити зелену привреду и развој наше општине и читаве Романије. Од компаније која је препознала наш Соколац као мјесто које има потенцијал очекујемо да настави улагање. Да и друге компаније из конзорцијума као и пословни партнери овог холдинга у Сокоцу изграде своје погоне и представништва. Соколац ради на успостављању слободне пословне зоне и тиме иде у сусрет инвестицијама које ће се развити из овог успјешног пројекта.",  истакао је Бјелица.

Концесионар је прије закључења уговора о концесији у буџет Републике Српске уплатио једнократну накнаду за уступљено право у износу од  871.909,90 КМ, а након изградње соларне електране, концесионар ће у буџет Републике Српске плаћати концесиону накнаду у износу од 0,0055КМ по произведеном киловат-сату електричне енергије.

Соколац поред тога што ће имати користи од концесије од око 800.000 КМ и нових радних мјеста, очекује и друштвено одговорно пословање те помоћ и сарадњу на реализацији важних пројеката за општину.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Серија: Љубавни залогаји (12+)

    ' '''Домаћи ситком ’Љубавни залогаји’ у режији Милорада Милиновића узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и овај симпатични ситком.

  • 20:30 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    ' ''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 21:00 Серија: Насљедници (12+)

    ''Данска серија 'Насљедници', отвара причу о породици познате и ексцентричне умјетнице, Веронике, која након смрти своју дјецу ставља на велики испит живота. Гро, Фредерик и Емил очекују праведну подјелу имања, но све што је мајка имала, оставља ванбрачој ћерци Сигне.

  • 22:00 Филм

    ''''Филм