Његова светост

Патријарх Порфирије у тродневној посјети Епархији бихаћко-петровачкој: ''Велики дан за Дрвар''

  • Извор: Агенције
  • 12.09.2024. 09:51

Његова светост патријарх српски Порфирије боравиће од данас у тродневној посјети Епархији бихаћко-петровачкој и рмањској поводом обиљежавања 580 година од изградње манастира Рмањ у Мартин Броду.

Дочек Његове светости биће уприличен у 17 часова испред Храма Светих апостола Петра и Павла у Босанском Петровцу, саопштено је из Епархије бихаћко-петровачкој и рмањске.

Другог дана посјете патријарх Порфирије посјетиће Дрвар, а дочек ће бити уприличен у 11 часова испред Храма Светог Саве.

Након тога планирана је посјета Храму Светих апостола Петра и Павла у селу Награђе надомак Дрвара, наведено је из Епархије.

Освештања Храма Светог Николаја Чудотворца у манастиру Рмањ у Мартин Броду најављено је за суботу, 14. септембар, као и Света архијерејска литургија, пише РТРС.

Рунић: Посјета патријарха Порфирија има вишеструки значај

Посјета Његове светости патријарха српског Порфирија Дрвару показује да Црква окупља српски народ гдје год он да живи и за Дрвар је то велики дан, рекла је начелница те општине Душица Рунић за Срну.

Рунићева је истакла да долазак патријарха Порфирија у Дрвар 13. септембра, када Срби из ове општине обиљежавају најтужнији дан у новијој историји јер су на тај дан 1995. године напустили своја огњишта, има вишеструки значај.

"Врх Српске православне цркве својим присуством у Дрвару, највећој повратничкој општини на подручју ФБиХ, показује да смо као народ једно, да не познајемо административне и државне границе и да нас Црква окупља како бисмо превазишли недаће које нам стоје на путу очувања огњишта“, нагласила је Рунићева.

Она је подсјетила да се сутра у Дрвару обиљежава 29 година од када је српски народ овог краја напустио огњишта. Тим поводом биће служен парастос и положени вијенци на споменику погинулима у Одбрамбено-отаџбинском рату.

"Након парастоса и полагања вијенаца дочекаћемо Његову светост испред Храма Светог Саве у Дрвару и обићи новоизграђени Храм Светих апостола Петра и Павла у Награђу, поред којег се, према сазнањима, налазе темељи најстарије хришћанске богомоље на овим просторима“, навела је Рунићева.

Пратите нас и путем Вибера

  • 14:00 Кето кухињица

    ''Кето кухињица

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    ''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?