Njegova svetost

Patrijarh Porfirije u trodnevnoj posjeti Еparhiji bihaćko-petrovačkoj: ''Veliki dan za Drvar''

  • Izvor: Agencije
  • 12.09.2024. 09:51

Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije boraviće od danas u trodnevnoj posjeti Еparhiji bihaćko-petrovačkoj i rmanjskoj povodom obilježavanja 580 godina od izgradnje manastira Rmanj u Martin Brodu.

Doček Njegove svetosti biće upriličen u 17 časova ispred Hrama Svetih apostola Petra i Pavla u Bosanskom Petrovcu, saopšteno je iz Еparhije bihaćko-petrovačkoj i rmanjske.

Drugog dana posjete patrijarh Porfirije posjetiće Drvar, a doček će biti upriličen u 11 časova ispred Hrama Svetog Save.

Nakon toga planirana je posjeta Hramu Svetih apostola Petra i Pavla u selu Nagrađe nadomak Drvara, navedeno je iz Еparhije.

Osveštanja Hrama Svetog Nikolaja Čudotvorca u manastiru Rmanj u Martin Brodu najavljeno je za subotu, 14. septembar, kao i Sveta arhijerejska liturgija, piše RTRS.

Runić: Posjeta patrijarha Porfirija ima višestruki značaj

Posjeta Njegove svetosti patrijarha srpskog Porfirija Drvaru pokazuje da Crkva okuplja srpski narod gdje god on da živi i za Drvar je to veliki dan, rekla je načelnica te opštine Dušica Runić za Srnu.

Runićeva je istakla da dolazak patrijarha Porfirija u Drvar 13. septembra, kada Srbi iz ove opštine obilježavaju najtužniji dan u novijoj istoriji jer su na taj dan 1995. godine napustili svoja ognjišta, ima višestruki značaj.

"Vrh Srpske pravoslavne crkve svojim prisustvom u Drvaru, najvećoj povratničkoj opštini na području FBiH, pokazuje da smo kao narod jedno, da ne poznajemo administrativne i državne granice i da nas Crkva okuplja kako bismo prevazišli nedaće koje nam stoje na putu očuvanja ognjišta“, naglasila je Runićeva.

Ona je podsjetila da se sutra u Drvaru obilježava 29 godina od kada je srpski narod ovog kraja napustio ognjišta. Tim povodom biće služen parastos i položeni vijenci na spomeniku poginulima u Odbrambeno-otadžbinskom ratu.

"Nakon parastosa i polaganja vijenaca dočekaćemo Njegovu svetost ispred Hrama Svetog Save u Drvaru i obići novoizgrađeni Hram Svetih apostola Petra i Pavla u Nagrađu, pored kojeg se, prema saznanjima, nalaze temelji najstarije hrišćanske bogomolje na ovim prostorima“, navela je Runićeva.

Pratite nas i putem Vibera