Тродневна посјета

Патријарх Порфирије свечано дочекан у Босанском Петровцу

  • Извор: СРНА
  • 12.09.2024. 18:37

Његова светост патријарх српски Порфирије започео је данас у Босанском Петовцу тродневну посјету Епархији бихаћко-петровачкој и рмањској поводом обиљежавања 580 година од изградње манастира Рмањ у Мартин Броду.

Патријарха Порфирија су испред Храма Светих апостола Петра и Павла у Босанском Петровцу дочекали Његово преосвештенство епископ бихаћко-петровачки Сергије, свештенство, као и многобројни вјерници.

Поводом доласка српског патријарха Порфирија у манастиру је више владика СПЦ служило доксологију.

Српски патријарх ће сутра посјетити Дрвар, а дочек ће бити уприличен у 11.00 часова испред Храма Светог Саве.

У 12.00 часова планирана је посјета Храму Светих апостола Петра и Павла у селу Награђе надомак Дрвара, наведено је из Епархије.

Освештања Храма Светог Николаја Чудотворца у манастиру Рмањ у Мартин Броду најављено је за суботу, 14. септембар, у 9.00 часова, као и Света архијерејска литургија.

Посљедње четири године интензивирана је обнова ове светиње која траје деценијама.

Светониколајевски манастир Рмањ је древна светиња на граници Босне, Like и Далмације, који датира из 1443. године. Према предању, овај храм саградила је Катарина Бранковић, кћерка српског деспота Ђурђа Бранковића и грофица Цељска.

Манастир је прво велико страдање доживио 1560. године. Од тада па до 1995. године више пута је страдавао, али и обнављан, дијелећи судбину српског православног народа Крајине и Like.

Од 1566. године био је сједиште Дабробосанске епископије и за наредних 105 година, према историјским изворима, у њему је столовало десет архијереја.

Пратите нас и путем Вибера