Trodnevna posjeta

Patrijarh Porfirije svečano dočekan u Bosanskom Petrovcu

  • Izvor: SRNA
  • 12.09.2024. 18:37

Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije započeo je danas u Bosanskom Petovcu trodnevnu posjetu Еparhiji bihaćko-petrovačkoj i rmanjskoj povodom obilježavanja 580 godina od izgradnje manastira Rmanj u Martin Brodu.

Patrijarha Porfirija su ispred Hrama Svetih apostola Petra i Pavla u Bosanskom Petrovcu dočekali Njegovo preosveštenstvo episkop bihaćko-petrovački Sergije, sveštenstvo, kao i mnogobrojni vjernici.

Povodom dolaska srpskog patrijarha Porfirija u manastiru je više vladika SPC služilo doksologiju.

Srpski patrijarh će sutra posjetiti Drvar, a doček će biti upriličen u 11.00 časova ispred Hrama Svetog Save.

U 12.00 časova planirana je posjeta Hramu Svetih apostola Petra i Pavla u selu Nagrađe nadomak Drvara, navedeno je iz Еparhije.

Osveštanja Hrama Svetog Nikolaja Čudotvorca u manastiru Rmanj u Martin Brodu najavljeno je za subotu, 14. septembar, u 9.00 časova, kao i Sveta arhijerejska liturgija.

Posljednje četiri godine intenzivirana je obnova ove svetinje koja traje decenijama.

Svetonikolajevski manastir Rmanj je drevna svetinja na granici Bosne, Like i Dalmacije, koji datira iz 1443. godine. Prema predanju, ovaj hram sagradila je Katarina Branković, kćerka srpskog despota Đurđa Brankovića i grofica Celjska.

Manastir je prvo veliko stradanje doživio 1560. godine. Od tada pa do 1995. godine više puta je stradavao, ali i obnavljan, dijeleći sudbinu srpskog pravoslavnog naroda Krajine i Like.

Od 1566. godine bio je sjedište Dabrobosanske episkopije i za narednih 105 godina, prema istorijskim izvorima, u njemu je stolovalo deset arhijereja.

Pratite nas i putem Vibera