Сански Мост

Откривен споменик палим борцима

  • 13.06.2024. 19:18

Споменик борцима Одбрамбено-отаџбинског рата откривен је у Лушци Паланци код Санског Моста. Они који су изгубили најмилије кажу да је ово нешто најмање што заслужују они који су живот уградили у темељ своје отаџбине.

- Изгубио сам два рођена брата, брата од стрица и синовца од ближе фамилије. Осјећам се поносно на њих и ја сам борац прве категорије. Поносан сам што смо стварали Републику Српску и што смо се борили од првог до задњег дана - каже Ђоко Станић.

На плочи су уписана имена 82 погинула борца и 13 цивилних жртава рата.

Најмлађи међу њима Миленко Станић, имао је 18 година када је живот дао за Српску. 

- Оно што треба нагласити јесте, колико је овај народ био одлучан да одбрани свој завичај. У мјесец дана погинуло је 17 бораца, а за цијели рат 82 - истиче Сретко Мрђа, члан Организационог одбора.

Историја је забиљежила сву патњу и страдање српског народа на подручју Лушци Паланке, подно Грмеча, и то никада не смијемо да заборавимо, поручује министар Жељко Будимир. 

- Зато што су ово људи који су стварали Републику Српску и они су оправдали и завјет својих предака. Грмеч је увијек био најслободарски дио Крајине. Видите по броју колико су се жестоко борили за опстанак и за српску идеју и опстанак - казао је Жељко Будимир, министар за научно-технолошки развој и високо образовање.

Средства за изградњу споменика су издвојили мјештани, Кабинет предсједника Републике Српске, Министарство рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске, град Приједор и Фонд за професионалну рехабилитацију и запошљавање инвалида Српске. 

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: