Крњићи

Опструкција правосуђа неће бацити у заборав настрадале Србе

  • Извор: АТВ
  • 05.07.2024. 19:27

Петог јула 1992. године у Крњићима, муслиманске снаге из Сребренице убиле су осамдесетогодишњег непокретног учитеља у пензији Васу Парачу. Тијело је спаљено на ватри коју су у кући наложили његови бивши ученици. Свештеник Бобан Лазаревић убијен је у тренутку док је обављао вјерски обред.

Прошле су 32 године од страдања 24 српска цивила и војника из овог села, од којих су њих 17 убили припадници муслиманских снага из Сребренице.

Бол за изгубљеним најмилијима не пролази. Појачава је то што правда још није дочекана. 

- Тешко је помирити се послије толико година да га нема. Ја га још увијек однекле очекујем. Вријеђа ме ова неправда што послије толико година никада нико није одговарао за њихову смрт. Мој Раде је рођен у Крњићима, радио је у Крњићима, био је директор основне школе и убијен је у Крњићима код своје куће - каже Радан Тримановић.

- Отац ми је Средоје Јовановић, који је погинуо на данашњи дан. Имао је 45 година. Ја у том моменту нисам био ту. Послије смо га нашли. Сахранили смо га, али он је сахрањен без главе - прича Владимир Јовановић.

На ове злочине нема реакције међународног и правосуђа БиХ. Сузе мајки у црним марамама њима ништа не значе. Истина ће, порука је надлежних, изаћи на видјело.

- Они не желе да српске жртве имају смирај, да породице имају смирај, због тога ћемо ми константно и даље наставити да радимо на томе да било ко, а знамо ко мора, дакле мора Насер Орић и Орића никада нећемо пустити да хода слободно овдје - јасан је Бранимир Којић, предсједник Организације заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Сребренице.

- Оно што нама преостаје јесте да наставимо своју борбу, да никада не посустанемо, јер то очекују они који пропагирају неку другу истину о Сребреници да ми изгубимо вољу, жељу за доказивањем, али ова неправда која се дешава српском народу, нам даје снагу и вољу да истрајемо и ми ћемо сигурно доказати шта се то десило на територији општине Сребреница - изјавио је Младен Грујић, начелник општине Сребреница.

У заборав пасти неће. Приче о жртвама се преносе на млађе генерације. Злочин над српским становништвом у Крњићима починиле су муслиманске снаге из околних села и уз помоћ бројних јединица из Сребренице којима је командовао Насер Орић.

Прије Крњића, током маја и јуна те године, уништили су десетине српских села. Нико није одговарао за бројне масовне злочине који су над Србима у средњем Подрињу почињени под командом Орића.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 20:30 Револуција 1917

    'Револуција 1917

  • 21:00 Емисија: Ћирилица

    Ауторска емисија Миломира Марића.

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм