Прелиминарна истраживања

Објављени резултати истраживања: Да ли је Трговска гора адекватна локација за одлагање отпада?

  • Извор: РТРС
  • 05.03.2024. 12:09

Досадашњи резултати истраживања које је спроведено у сарадњи са Институтом за јавно здравство Републике Српске и Републичким заводом за геолошка истраживања, показали су да је Трговска гора неадекватна локација за одлагање отпада.

Прелиминарна истраживања показују да је на локалитету Трговске горе присутна природна радиоактивност, што ће бити важан аргумент да се то подручје заштити од намјере Хрватске да тамо одлаже радиоактивни отпад.

У наредном периоду биће формиран експертски тим који би детаљним геолошким истраживањима Хрватској представио доказе, који потврђују да би радиоактивни отпад угрозио здравље становника Републике Српске.

Дрљача за АТВ: Треба нам права аргументација да Трговска гора није адекватна локација

Дрљача за АТВ: Треба нам права аргументација да Трговска гора није адекватна локација

Министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Бојан Випотник рекао је да ће Република Српска и БиХ аргументима и чињеницама успјети да натјерају Хрватску да дефинитивно одустане од намјере да одлаже радиоактивни и нуклеарни отпад на локацији Трговска гора уз границу са БиХ.

Випотник је истакао да ће истраживања која се спроводе на подручју Републике Српске помоћи у додатној аргументацији да борба буде успјешна, те да су осим теренских у плану и научна истраживања која би указала на остале потенцијалне пријетње - социолошке, економске, безбједоносне...

"Са академском заједницом тражимо најбоље формате да би провели оваква истраживања и врло брзо ћемо изаћи са једним таквим пројектом“, рекао је Випотник.

Пратите нас и путем Вибера

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Емисија: Ћирилица (Р)

    Провокативна питања и још провокативнији одговори, бујица опречних ставова и речи, теорије и докази, неоткривено – све носи уреднички потпис Марића који на интересантан начин сучељава различита мишљења и огољава стварност.

  • 16:10 По свијету са Робертом (Р)

    По свијету са Робертом (Р)

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 17:00 Серија: Вода у праху (12+) (Р)

    ''Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!

  • 17:50 Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    ''Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)