Предсједник Скупштине општине Рибник за АТВ

Није усвојен Извјештај о раду начелника Рибника: ''Много је пропуста, тражићемо ревизију пословања општине''

  • Извор: АТВ
  • 27.08.2024. 14:33

Скупштина општине Рибник није усвојила Извјештај о раду начелника општине и Општинске управе за 2023. годину те ће предсједник Скупштине општине затражити ревизију цјелокупног пословања општине.

Извјештај о раду начелника Небојше Караћа није усвојен због више пропуста у раду начелника. Како се наводи у закључку, План капиталних улагања на подручју Рибника за 2023. годину није реализован и грубо је кршен. А то је само врх проблема због којих извјештај није усвојен на сједници протеклог петка.

Било је много пропуста у раду начелника, непоштивање и непровођење скупштинских одлука, а што је за АТВ потврдио и предсједник Скупштине општине Рибник Душко Дакић.

„Многи су проблеми на терену због непостајања општинске инспекције, проблеми у јавном превозу, што се одразило почетком љетне сезоне, један дио јавног превоза је апсолутно стао“, рекао је Дакић.

Оно на чему одборници највише замјерају начелнику јесте управо непровођење Плана капиталних улагања за 2023. Скоро 90 одсто капиталних улагања које је Скупштина општине Рибник усвојила у редовној процедури није реализовано.

„Због чега је то тако, ми нисмо могли да одгонетнемо, начелник се није удостојио да дође на сједницу Скупштине да нам објасни о чему је ријеч, нити је у претходним мјесецима тражио додатне сједнице како би изнио одређене проблем на разматрање“, изјавио је Дакић за АТВ.

Осим тога, додаје Дакић, нису реализовани ни планови утрошка средстава од концесионих накнада, водних накнада и тако даље.

„Пуно је ствари са којима Скупштина општине није задовољна, међутим, на самој сједници се начелник није појавио, и ми у складу са нашим овлаштењима нисмо усвојили извјештај“, навео је предсједник Скупштине општине Рибник.

Дакић је рекао да није проведена ни Одлука о комуналним накнадама иако је Служба за ревизију у више наврата захтијевала да се тачка донесе и да се спроведе. 

„Скупштина је то усвојила али није проведено ниједно слово од те одлуке, ниједна марка није се слила у буџет општине, иако је то била законска обавеза начелника и Општинске управе. Међутим, од тога нема ништа, испоставило се да су већина одлука које смо усвајали остале мртво слово на папиру“, изјавио је Дакић.

Каже да слиједи захтјев за ревизију  комплетног пословања Општинске управе који ће бити упућен Главној служби за ревизију јавног сектора Републике Српске, те очекује да се неправилности утврде, иако су их одборници већ констатовали.

„Ми немамо увид у документацију, ни финансијску ни стандардну, када је ријеч о Општинској управи. Када вам се у извјештају не доставо сва тачно шта се ради, онда можете само наслућивати о каквим се пропустима ради. Шта се заправо дешава иза завјесе, то немате увид док не дође независни орган да утврди шта се остварило у протеклој години, у свим овим сферама за које смо констатовали да постоје проблеми и пропусти“, изјавио је Дакић за АТВ.

Много је ту још пропуста, због чега је извјештај пао на скупштинском засједању, а скупштинска већина очекује да ревизори добро „прочешљају“ пословање ове општине.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Филм (Р)

    '' Филм (Р)

  • 16:00 Серија: Ко те шиша (12+) (Р)

    ’Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет'.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:40 Тајне музеја

    'Тајне музеја

  • 17:00 Серија: Преко Атлантика (Р) (12+)

    ''Серија: Преко Атлантика (12+) (р)